Odla egen sötpotatis – nu kör vi

17 april, 2018
skogtillbord-sötpotatis-april18

Odla sötpotatis? Kan man verkligen? Ja, det lär vara fullt realistiskt också här hos oss och nu finns det plantor att införskaffa. För det är en planta, inte en knöl som ska sättas. Sötpotatis är nämligen inte någon potatis. Låter det förvirrat? Inte alls. Välkommen in i odlarköket!

Sötpotatis är egentligen missvisande eftersom det inte är en potatis utan en kusin till den vackra himmelsblå prydnadsväxten ”Blomman för dagen”. Växtsätt och bladverk skvallrar tydligt om att de tillhör samma familj. Dessutom namnen, blomman heter Ipomoea tricolor och sötpotatisen Ipomoea batata.

Min lilla sötpotatisplanta kommer att planteras i en stor hink och ställas ut i en av mina små växthustunnlar när risken för nattfrost är över. Plantan vill ha ljus och mycket värme. Helst en bit över 20 grader, gärna runt 25.

Bladverket är slingrande och kan få något att klättra på eller så låter man det breda ut sig på marken. Oavsett vilket så är det bra att korta in skotten när de är runt en halv meter långa för att bladverket inte ska ta för mycket näring från knölarna.

Sötpotatis är överhuvudtaget näringskrävande och min plan är att behandla den ungefär som en tomatplanta.

skogtillbord-sötpotatis-april18
Är det möjligt? Ska den lilla, lilla plantan leverera sötpotatis i höst? Så lär det vara och i sommar gör jag ett försök. Det blir ett par hinkar i en av de små växthustunnlarna. Fortsättning följer.
skogtillbord-sötpotatis-april18
Jag älskar sötpotatis och har alltid sett den som en exotisk gäst på tallriken, men nu finns det plantor att införskaffa för egen odling. Det lär gå fint om man bjuder på en varm växtplats. Ett spännande sommarprojekt.

Det som förhoppningsvis ska skördas framåt hösten är rotknölarna och om jag uppfattat det rätt så blir de bäst av att lagras en tid innan de ska ätas. Ungefär som vissa pumpor som vill de ha lite liggtid. Kylskåp är inte rätt plats för sötpotatis som trivs bättre i rumstemperatur.

Jag tror nu inte att skörden kommer bli så stor att längre lagring blir ett bekymmer. Blir det en eller ett par måltider är jag nöjd. Det här är ett projekt mest på skoj.

Vi äter ofta den vackert orangea rotknölen rostad i klyftor. En process som går betydligt snabbare än att ugnsrosta potatis. Det går för övrigt alldeles utmärkt att tillaga dem ihop bara potatisen skärs i något tunnare klyftor.

De två jämförs ofta i en sorts tvekamp om vilken som är nyttigast, men sanningen är nog att båda är välgörande och bidrar med olika nyttigheter så mitt tips är att äta båda sorterna.

Riktigt bra rostad sötpotatis ska ha en vacker gyllenbrynt färg och nästan vara lite karamelliserad när man biter i den. Verkligen mycket gott!

Dagens mattips är av den slarviga sorten. Inga mängder och mer inspiration än ett recept. Hursomhelst en vardaglig favoriträtt med sötpotatis som huvudrollsinnehavare.

Sötpotatis i ljummen sallad

Rosta skalade och klyftade bitar sötpotatis med olivolja och salt i ugnen. 200 grader cirka 15 minuter. Låt svalna något och lägg upp i en skål tillsammans med kokade svarta linser, spenat och andra blad om du har. Jag tog övervintrad purpurkål, späd mangold och ärtskott.

En näve finskuren, nyskördad gräslök fick följa med och till sist fetaost bruten i bitar. Ringla gärna en god dressing över eller servera med tjock yoghurt och en klick ajvar relish. Ett stekt ägg därtill och alla är nöjda.

 

Sorten jag fått tag på heter Erato Orange. Den kommer från Klostra handelsträdgård som har försäljning i sin nätbutik. Jag har också hört att det ska finnas krukade plantor på Plantagen. Det här är fortfarande nytt så den som vill prova får vara beredd på att leta runt lite.

Spännande detta och jag lovar att återkomma med en utvärdering av den här premiärodlingen, men först väntar en lång, lång sommar. Självklart kommer jag också att odla den vackra ”blomman för dagen”. Ingen sommar utan den.

Allt gott! Hälsar Kat : )

Ogräspaj och nässelsoppa - nu är det vår!
Kålodling en het, oskuldsfull passion