Ogräspaj och nässelsoppa – nu är det vår!

21 april, 2018
skogtillbord-ogräs-april18

Här pulsade vi med en misströstansrynka i pannan för bara någon vecka sedan och nu är explosionen här.  Man får kisa för sol och illande gröna blad. Ogräsprimörernas tid är kommen. Vi frossar i ogräspaj och nässelsoppa. Välkommen in i köket!

Den här tiden! Visst är den något av det allra bästa? Hoppets tid. Nässlans och kirskålens. Matbordets grovhuggna, otämjda gästspelare. Ingredienserna som smakar mycket. Lite kärvare och grönare. Det smakar vår och jag verkligen älskar det!

skogtillbord-ogräs-april18
Bladen som snart kommer att kännas som en fiende när de breder ut sig på bekostnad av våra odlingar. Men än är de välkomna som primörer och ingredienser i min favorit ogräspajen.
skogtillbord-ogräs-april18
Ogräspaj och nässelsoppa är verkligen en smak av vår. Lite grönare, vildare och kärvare jämfört med våra förfinade odlade primörer.
skogtillbord-ogräs-april18
Hur kan en så liten blomma dofta så? Särskilt framåt kvällen fylls luften av den ljuvaste vällukt. God att äta är den också. Och vacker!
skogtillbord-ogräs-april18
Ramslök! En av mina absoluta favoriter. Varje år blir det en utflykt för att plocka och frossa i en knapp vecka. Så länge håller bladen sig i kylen och sedan är festen över. Jag har inte lyckats hitta ett tillräckligt bra sätt att spara dem.

Det är nya ogräsrecept på gång, men i dag serveras favoriter i repris. Min uppmaning är: Kasta er ut och plocka. Samla ogräs och d-vitamin. Djupandas syre. Lyssna och dofta. Ikväll blir det ogräspaj och nässelsoppa, eller ramslökspesto.

Ogräspaj och nässelsoppa – plus lite till

Här hittar du recept till ogräspaj. Ett recept på nässelsoppa finns vid länken här.  Nässelrisotto kan du titta på här. Ramslökspesto kan du kika på här och ett superenkelt ramslökssmör finns att titta på här. Mer om den ljuva doftviolen kan du läsa i inlägget här.

Sådär, jalla jalla nu springer vi ut! Allt gott! Hälsar Kat : )

Tarte flambée - pizza-look-alike
Odla egen sötpotatis - nu kör vi