Tarte flambée – pizza-look-alike

24 april, 2018
skogtillbord-tarteflambee-april18

Mat i och på bröd. Så gott. Så smart och praktiskt. Allt i ett, och vi älskar det. Tänk tortillias, wraps, burgare, pirog eller pizza. Och se här har ni en Tarte flambée. Nygräddat med goda ostar och gröna grejer. Välkommen in i köket!

Det här är en receptvariant. Originalet kommer från Alsace och är ett sorts pizzaliknande rätt. Ofta görs den med lök och rimmat fläsk, men jag har sett varianter. Det finns bara en sak som är viktig. Tomatsåsen går bort. Grunden ska vara vit.

Ost och crème fraiche är vanliga ingredienser och jag satsar på två olika smakrika sorter. En apenzeller som läggs i botten och en getbrie som placeras överst i tunna skivor.

skogtillbord-tarteflambee-april18
Tarte flambée. En av de oemotståndliga kombinationerna av nygräddat bröd och fyllning. Ni vet, osten smälter, grönsakerna får en fin gyllne yta. Kanonkäk helt enkelt!
skogtillbord-tarteflambee-april18
Tarte flambèe har ett enda måste. Den ska vara vit. Ingen tomatsås alltså. Goda ostar, grönsaker och knaprigt bacon till den som vill.

Jag måste också dela mitt pizzadegstips. Riktig deg blir fantastiskt gott, men den behöver lång tid och ibland kommer pizzabegäret alldeles för sent för att degen ska hinna bli klar. Då går jag ner på hörnet till vår kvarterspizzeria och köper färdiga degklumpar. Kanske kan vara en idé för fler?

Jag ska ta tag i den där degbiten i ett senare inlägg, men idag blir det köpedeg och såhär går det till.

 Tarte flambée

4 personer

 • 200 g pizzadeg, egen eller färdigköpt
 • 150 g appenzellerost
 • 2 knippor sparris
 • 2 sallatshuvuden, little gem
 • 150 g salladslök
 • 1 matsked olivolja
 • salt
 • 200 g brieost, gärna getbrie
 • (ev. några skivor bacon)

Gör såhär

 1. Sätt ugnen på 250 grader. Sätt in en bakplåt eller en baksten. Dela degen i fyra bitar. Lägg degen på bakplåtspapper innan bitarna kavlas ut tunt. Hyvla hårdosten över ytan.
 1. Bryt den yttersta träiga änden av sparrisen. Dela de små fasta sallatshuvudena i klyftor och skär löken i mindre bitar. Lägg det gröna i en skål droppa över olja, salta lätt och vänd runt så att olja kommer åt överallt. Fördela över degen.
 1. Skär tunna skivor av brieosten och lägg på dem. Grädda i ugnen cirka 10 minuter. Bottnen ska vara klar, osten smält och grönsakerna vackert brynta.
 1. Vill du närma dig originalet så stek lite bacon i skivor eller tärningar och lägg på toppen.

 

Mackan är ett värdigt alternativ på temat mat på bröd och vill du kika på ett par varianter så har jag två olika förslag. En med fisk och en med kött. Bara att klicka på länkarna nedan.

En macka med fint skivad biff och annat gott hittar du här.  Känner du snarare för lax i en wrap så kan du följa länken här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Palsternacka sådd inför våren 2019
Ogräspaj och nässelsoppa - nu är det vår!