Palsternacka sådd inför våren 2019

26 april, 2018
skogtillbord-palsternacka-april18

Vilken förvandling! En hel bädd med palsternacka har bytt skepnad över vintern. Från smaklös och rätt trist till en sann delikatess. Det är nu den ska sås för att skördas nästa vår. Välkommen in i odlingsköket!

Jag bryter mark, både bokstavligt och i sinnet. Odlar och upptäcker min odlarpersonlighet. Än är det mycket experimenterande. Jag gör lite som jag tror att man bör. Låter ibland konventionen styra valet av grödor snarare än min egen smak. Alltså palsternacka…på riktigt, jag har aldrig fattat. Och ändå satte jag frön förra året.

Palsternacka är rotsaken jag sådde för att det ingår i en nordisk köksträdgårds kanon. Vi är rotfruktsmänniskor. Men är det gott? Hittills har jag aldrig ätit en palsternacka som fått mig att tänka annat än, jaha. Men nu. Alltså ni måste, jag säger måste få uppleva det här.

Förra årets bädd skördades under hösten inte annat än på några rötter. Fina, men menlösa. Jag täckte över alltihop med ensilage någongång i november för att sedan inte skänka dem en tanke.

Men så såg jag för ett par veckor sedan ett litet hoppfullt grönt blad som steg ur bädden och då förbarmade jag mig över några av rötterna som verkade helt okej. Och den skillnaden. Den smaken!

skogtillbord-palsternacka-april18
En vinters och ett antal isande kalla dagars skillnad. Min bädd med rätt trist palsternacka är helt förändrad. Från smaklös till extraordinärt god.
skogtillbord-palsternacka-april18
Under några vårveckor är min palsternacka en verklig delikatess. När frosten går ur marken suger den åt sig vatten och blir nästan krispig. Innanmätet är kritvitt. Och smaken! Där finns en förfinad och delikat sötma som är helt underbar.

Efter en vintersömn innehåller rötterna en djup, ädel, mycket speciell sötma. Jag har uteslutande ugnsrostat för att sedan gå vidare innan servering. Det händer något med sockret i roten när den utsätts för kyla och efter ugnsrost får de en helt underbar karamelliserad  yta. Knaprig och seg på en gång.

Tillagningen har varit enkel. En stund i ugnen och tillägg av något salt, exempelvis ost eller bacon. Alternativet har varit soppa. De ugnsrostade rötterna har mixats med god buljong, kanske lite grädde och någon topping. Fantastiskt gott!

Men det gäller att inte dröja för länge med skörd. Det här är en kortlivad primör. Bladen tar massor av kraft och får de stå och spira så blir roten torr, träig och helt inställd på att börja blomma. Under några korta veckor, tre eller möjligen lite längre är det vårskörd på gourmetgod palsternacka.

Jag kommer definitivt att fortsätta odla palsternacka och så nu på våren för skörd om ett år. Och har du rötter som står i landet nu. Skynda ut och spring in i köket. Här kommer ett enkelt, slarvigt receptförslag:

Palsternacka – ugnsrost med grönt örtsmul

  • palsternackor, helst övervintrade
  • surdegsbröd, ett par skivor
  • vitlök 1-2 klyftor
  • örter, t.ex. persilja, timjan gräslök
  • salt
  • (bacon eller fetaost)
  1. Sätt ugnen på 200 grader. Ansa palsternackorna. Skrubba eller skala. Halvera på längden. Lägg på plåt, droppa olivolja över. Salta och vänd runt. Gillar du timjan så smula över lite. Citrontimjan är extra gott.
  2. Sätt in i ugnen och vänta 15 – 20 min. Rötterna ska få fin färg och vara helt genom mjuka.
  3. Under tiden mixar du bröd, vitlök, örter och salt till ett vackert illande grönt smul. Strö det över de helt nyrostade palsternackorna. Överkurs att satsa på är att strö över lite knaperstekt bacon eller att bryta över fetaost.

Och vad gör vi mer? Just det, vi sår lite palsternacka för att skörda om ett år. Allt gott! Hälsar Kat : )

Rabarbermazarin - perfekt kombination
Tarte flambée - pizza-look-alike