Rabarbermazarin – perfekt kombination

27 april, 2018
Kategori:
skogtillbord-rabarbermazarin-april18

Nu är vi där. Varje dag vänder jag hem från lotten med någon form av skörd. En näve spenat, en knippa gräslök, en fin bukett spirkål och idag, årets första rabarber. Underbara dag! Nu blir det rabarbermazarin. Välkommen in i köket!

Till dig som fastnade i ingressens spirkål kan jag berätta att det är nya skott som kommer på gamla plantor av grönkål. Gott och värt att återkomma till, men nu fullt rabarberfokus.

Jag älskar det syrliga. Särskilt ihop med sötma. Därför är rabarbern så välkommen. Den öppnar möjligheter att laga mat med kontraster. Rabarber har en fin syra som består. Den klarar värme utan att tappa smak och färgen blir bara ännu vackrare efter en stund i ugnsvärmen.

Smaken kommer från oxalsyra som finns i andra växter som harsyra eller trädgårdssyra. Stora mängder är inte särskilt hälsosamt, särskilt inte för små barn eller för den som lätt bildar njurstenar, men det ska till en hel del rabarber för att den ska bli hälsovådlig.

Det mesta av oxalsyran sitter i bladen och de ska man inte knapra på. Om någon nu tänkt det?

Nå, den här allra första skörden tänkte jag ugnsbaka varsamt med vanilj till en sorts kompott, men barnen röstar högt och enhälligt för paj. Och jag är inte den som är den. Klart att det blir paj.

skogtillbord-rabarbermazarin-april18
Syra och sötma. Krispig mördeg och len mazarinfyllning. Servera ljummen med lagom tinad vaniljglass. Behöver jag säga mer?
skogtillbord-rabarbermazarin-april18
Jag slarvar som vanligt. Mördegen ska vila, helst flera timmar, för att sedan kunna kavlas ut tunt och fint. Min fick en kvart i kylen och sedan tryckte jag ut den i formen och naggade botten. Och vet ni. Det funkade.

Receptet är…någons. Och jag minns inte vems. Har det på en klottrig lapp och jag tror att jag fått det från vännen Marie som fick det av någon och sådär har det vandrat. Den som känner sig som upphovsman har min stora beundran. Tack! Pajen är helt suverän!

Den har ett mazarintema med mandelmassa som är en riktig smakkompis till rabarber. Grunden är en knaprig mördeg, i den en len mazarinfyllning och så syrlig rabarbern till det.

Degen ska med fördel göra flera timmar innan baket. Den blir bara bättre av att vila, men jag missade det och hetsvilade degen i kyl en kvart. Inte optimalt, men det funkade. Hade den fått mer tid så hade jag kavlat ut den men nu fick jag istället tumma ut den i formen, och ja det gick faktiskt det med.

Nåja, här får ni veta hur det egentligen ska gå till.

Rabarbermazarin

Mördeg

 • 100 g smör, rumstempererat
 • 1 dl socker
 • 1 ägg
 • 3 ¾ dl vetemjöl
 • ½ tsk bakpulver

Fyllning

 • 250 g rabarber + 1 msk socker
 • 100 g rumstempererat smör
 • 1 dl socker
 • 3 ägg
 • 200 g mandelmassa

Gör såhär

 1. Mördeg ska arbetas snabbt. Rör smör och socker till en jämn smet. Rör i ägget. Sikta ner mjöl blandat med bakpulver. Blanda kvickt ihop till en deg. Plasta och lägg i kyl. Helst flera timmar.
 2. Sätt ugnen på 200 grader. Ta ut degen, kavla den och klä formen. Eller gör som jag och tryck ut den jämnt med fingrarna. Nagga botten med en gaffel och förgrädda i ugnen till fin färg 12-15 minuter.
 3. Ansa och skölj rabarbern. Halvera stjälkarna på längden och skär sedan i bitar så att de passar den form du valt. Vanlig pajstorlek, avlång eller rund form. Vänd bitarna i socker och lägg åt sidan.
 4. Rör ihop smör och socker. Blanda i äggen, ett i taget. Riv mandelmassan och vänd ner den.
 5. Häll smeten i det förgräddade mördegsskalet, lägg på rabarbern och sätt in i ugnen. Grädda i 25 -30 minuter.

Pajen är godast ljummen med aningen tinad vaniljglass eller lättvispad grädde.  Vill du testa en annan god kaka på temat så kan jag rekommendera min rabarberkaka upp-och -ner. Allt gott! Hälsar Kat : )

Ugnsbakad rabarber med salt nötkolasås
Palsternacka sådd inför våren 2019