Ugnsbakad rabarber med salt nötkolasås

2 maj, 2018
Kategori:
skogtillbord-ugnsrabarber-maj18

Det går med rasande fart. Man anar en knopp och vips så finns de i mängd och jag kan inte hejda mig. Varje dag är en potentiell rabarberdag och hör på det här så förstår ni: Ugnsbakad rabarber, vaniljglass och nötknaprig kolasås med lätt sälta. Välkommen in i köket!

Tre rabarberstånd försörjer oss hela säsongen. Det räcker till omåttlig storkonsumtion. Ingenting smakar som rabarber. De har en särskild syra som finns i behåll också efter att de mött värme i ugn eller på spisen. Annars är syra lättflyktigt. Men rabarbern klarar värmeprovet.

Kompott är en klassiker, men här kommer en variant som kan göras i ugn eller i grillen om det passar bättre. Jag kokar sockerlag med vaniljstång och citron som hälls över skuren rabarber i form.

Tätt över stjälkarna trycker jag fast ett bakplåtspapper och sedan placeras alltihop i ugn eller på indirekt värme i grillen. Redan efter fem minuter är det dags att sticka i stjälkarna för att se om de är mjuka.

Det gäller att pricka in ögonblicket mellan för hård och mosig. De ska ha kvar sin fina färg och formen i behåll, men samtidigt vara helt genom mjuka. I det här läget simmar bitarna i en vackert ljust rosa lag och nu behöver de egentligen inte mer än lite kall grädde som sällskap, men idag frossar vi.

skogtillbord-ugnsrabarber-maj18
Nu finns det ingen hejd. Lördag som veckans sockerdag är bara att glömma. De där första rabarberna är helt oemotståndliga. Dagens variant blir att ugnsbaka de fina stjälkarna och sedan servera dem ljumna med glass och knaprig, aningen salt nötkolasås. Kan bli lördag hela veckan.

Jag har länge velat testa en nötknaprig, aningen salt kolasås och nu är det dags. Alltså jag säger bara….nu kör vi!

Ugnsbakad rabarber med salt nötkolasås

4 personer

  • 350 g rabarberstjälkar
  • 1 dl socker
  • 1 dl vatten
  • 1 vaniljstång
  • saften från ½ citron

Salt nötkolasås

  • 100 g smör
  • 1 dl socker
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 dl grädde
  • 1 dl grovt hackade hasselnötter
  • ¾ tsk flingsalt

Gör såhär

  1. Sätt ugnen på 175 grader eller förbered grillen för indirekt värme. Det vill säga glödbädden på en sida så att det som ska värmas på lägre värme kan stå på den andra.
  2. Skär rabarbern i bitar och lägg dem i en form. Koka upp socker och vatten i en kastrull. Skåra vaniljstången och lägg i den. Pressa i citronen. Koka någon minut och häll sedan lagen över rabarberna. Tryck fast ett bakplåtspapper som ett tätt lock direkt på stjälkarna.
  3. Sätt in i ugnen eller i den indirekta grillvärmen med locket på. Räkna med att de är mjuka efter 5-7 minuter. Ta bort från värmen.
  4. Den som vill gör såsen i förväg, men det funkar även att köra direkt. Särskilt om den ska ätas i annat sammanhang med bara glass till exempel, då kan den vara varm. Här tycker jag att den passar bäst ljummen eller avsvalnad.
  5. Lägg smör, socker och sirap i en kastrull. Smält ihop på medelhög värme och rör inte för mycket.
  6. Häll i grädde, rör om och låt puttra fem minuter. Rör i nötter och salt.Ta från spisen.
  7. Låt svalna något eller helt. Servera den knapriga kolasåsen med mjuka rabarber och vaniljglass. Syrligt, sött, salt, kallt, ljummet och knaprigt. Underbart gott!

 

Mer om rabarber hittar du i inlägget om rabarbermazarinpaj, eller i det om rabarberkaka upp-och-ner. Allt gott hälsar Kat : )

Green goddess - sommarens favoritsås
Rabarbermazarin - perfekt kombination