Green goddess – sommarens favoritsås

6 maj, 2018
skogtillbord-greengodess-maj18

Green goddess-dressing, känner ni till den? Alla svar ja, belönas med ett grattis och till er som inte har en aning säger jag också grattis. Snart vet ni! Välkommen in i köket!

Vi är caesarsalladens folk. Den finns överallt i tusen versioner och är allas älskling. Så omhuldad att ingen annan sås gör sig besvär, men här kommer en uppstickare. Eller nja, den har legat och lurat i kulisserna sedan mitten av förra seklet. Och nu är det verkligen på tiden för den är minst lika god.

Precis som caesar- dressingen så har Green goddess en historia. Det fanns en pjäs som blev en stumfilm och såsen är en hyllning till George Arliss uppsättningens stjärna. Sant eller inte får vara osagt, men uppgiften kommer från New York Times där receptet lär ha publicerats första gången 1948.

Efter det har det förekommit ett antal varianter så som recept funkar. Det händer saker med dem, med råvarorna, med trender och smaker. Min version har mycket gemensamt med ursprunget, men vissa saker är reducerade och andra ditlagda.

skogtillbord-greengodess-maj18
Green goddess är såsen som hamnade i skuggan av caesar-dressingen trots att den är minst lika god. Passar till kokta eller rostade primörer, till sallad, till grill och buffé.

Dressingen eller såsen kan användas till mycket. Självklart till sallad och det allra enklaste med bara såsen och en skål gröna blad är underbart.

Såsen fungerar också till kokta eller rostade grönsaker, till kött och fisk. Prova att ha den som dippsås till råa grönsaker. Ställ den på buffébordet eller ta fram till grillkvällen.

Den är helt enkelt användbar, mycket god och dessutom en sann skönhet. Här kommer recept till sommarens favoritsås:

Green goddess-dressing

4 personer

  • 1 ½ dl majonnäs, gärna egen
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 sardellfiléer
  • 1 tsk dragon- eller vitvinsvinäger
  • 1 liten knippa gräslök
  • 1 liten knippa persilja
  • bladen från ett par färska kvistar dragon eller ½ tsk torkad
  • peppar

Mixa snabbt ihop ingredienserna till en vackert grön dressing som passar till sommarens sallader och primörer.

Vill du ge såsen en extra minut så gör du egen majonnäs. Egentligen tar det inte mer än 15 sekunder, men med en minut har du 45 sekunder att plocka ihop ingredienserna. Receptet hittar du här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Vaniljvisp till paj och bär
Ugnsbakad rabarber med salt nötkolasås