Vaniljvisp till paj och bär

14 maj, 2018
skogtillbord-vaniljvisp-maj18

Rabarberkaka, nyplockade jordgubbar, krusbärs- och blåbärspaj. Vilka tider! Allt är gott nog i sig, men jag säger inte nej till något svalt, lent och vispat till. Något med vanilj. Vaniljvisp. Välkommen in i köket!

Ibland ställer termerna till det. Det låter mer avancerat än det är. Ett exempel är Créme Chantilly. Ni hör själva, risken är att man stoppar redan där, men det här är den allra enklaste av alla fluffiga vaniljtillbehör. En perfekt följeslagare genom alla sommarens fikor.

Enklare och mer simpelt låter det med råkräm. Lättlagad absolut, och  jag säger er, ska ni lära er ett enda vaniljrecept så satsa på det här. Det här är ett av de recept som följt mig tätt i spåren genom åren och som alltid går hem. Något av pajernas bästa vän faktiskt.

skogtillbord-vaniljvisp-maj18
Vi är på väg mot bär- och frukttider. Pajernas och kakornas bästa dagar. Vi siktar helt enkelt fikastunder med stora behov av vaniljvisp.

Jag brukar använda mig av Créme Chantilly till kalla saker som alla sorters färska bär och till avsvalnade frukt- och bärkakor. Testa exempelvis till den här rabarbermazarinen eller till de första jordgubbarna.

Råkräm funkar till ljumna och fortfarande varma kakor och pajer. Den är perfekt till den upp-och-nervända rabarberkakan eller till min favoritpaj med blåbär.

Inget mer att orda om här har ni de båda vaniljvisp-favoriterna.

Vaniljvisp * 2

Créme Chantilly

  • 1 vaniljstång
  • 4 dl riktigt kall grädde
  • ½ dl florsocker

Gör såhär

  1. Skåra vaniljstången och skrapa ur de små svarta, doftande fröna med en sked. Häll upp grädden i en kall skål. Grädde ska vispas kallt. Lägg i vaniljfröna och florsockret. Vispa till fint fluff.

Råkräm

  • 1 vaniljstång
  • 3 äggulor (Du kan frysa äggvitorna till en maräng vid annat tillfälle)
  • ½ dl socker
  • 3 dl vispgrädde

Gör såhär

  1. Dela vaniljstången och skrapa ur den. Lägg vanilj, äggulor och socker i en skål. Vispa tills sockret har löst sig och du har en stabil kräm.
  2. Vispa grädden. Vänd ihop grädde och äggsmet. Arbeta försiktigt, inget vispa bara vända.

 

Jaha, svårare än så är det inte att alldeles själv fabricera två varianter av fantastisk vaniljvisp på bara äkta vara och naturliga ingredienser. Allt gott! Hälsar Kat : )

Sparrisrisotto - svensk försommar på fat
Green goddess - sommarens favoritsås