Sparrisrisotto – svensk försommar på fat

18 maj, 2018
skogtillbord-sparrisrisotto-maj18

Sparrisrisotto! Krämig, mjuk, elegant och mättande. Finmat med felaktigt rykte. Det sägs att det är svårt, men icke. Risotto är ett enkelt sätt att servera fina grönsaker. Mat som behöver lite omsorg, precis som allt som ska ätas. Välkommen in i köket!

Risotto är en sådan favorit. Verkligen vansinnigt gott och när man fått in snitsen finns inget enklare. Det är rätten som på ett synnerligen trivsamt sätt verkligen ger grönsakerna en chans att lysa.

Risotto är mättande, lyxigt och snyggt. Svårt sägs det, men det är inte sant. Det handlar om timing. Den kan helt enkelt inte vänta. Helst vill jag att middagsgästerna ska stå beredda och få en tallrik direkt i handen som äts omedelbart på stående fot.

Då är den het, krämig, doftande och vacker. Bara några minuter senare sätter den sig och blir stabbig. Låt det gå snabbt och du kommer att lyckas.

skogtillbord-sparrisrisotto-maj18
Förra våren satte jag ett helt gäng med ganska stora sparrisplantor och i år skördar jag varsamt för första gången. Det blir rätter med sparrisen i fokus. En av favoriterna är definitivt sparrisrisotto.
skogtillbord-sparrisrisotto-maj18
Alldeles nyskördad sparris har ingen träig ände att bryta av, men köper du så är det bra att kapa nedersta delen. Bryt istället för att skära så går den av där krispigt möter torrt.

Här kommer några enkla risottotips:

Risotto – såhär lyckas du

 • Välj ett risottoris. Det finns flera sorter i de allra flesta vanliga affärer. Vanligt ris funkar inte. Punkt.
 • Starta med att varsamt fräsa lök och ris i smör eller olja. Det ska inte brynas, bara bli glansigt, doftande och nästan genomskinligt.
 • Buljongen som du späder med ska vara het. Låt en kastrull småbubbla bredvid under tiden du rör din risotto.
 • Ja, det stämmer, risotto behöver passning. Du späder och rör, väntar lite, späder och rör och så vidare. Hela processen tar ungefär 20 minuter. Mer eller mindre beroende på hur al dente du vill ha den, men överkoka inte. En liten kärna ska riskornen ha.
 • Våga låta risotton vara krämig. Den ska absolut inte bli en stabbig klump.
 • Tillagningen av en god risotto avslutas med en klick smör och en näve god ost. Fint så. Utan den finishen är det liksom ingen idé. Det är ju ingenting du äter varje dag så satsa på riktigt gott.
 • Se till att grönsakerna är klara exakt samtidigt som riset. Mitt bästa tips är att planera innan, ställa fram allt och tänka igenom hela processen. Göra en mise en place helt enkelt.

Okej, vidare till sparrisrisotton!

Sparrisrisotto

2 personer

 • 8 dl kyckling- eller vegetarisk buljong
 • 1 liten gul lök eller schalottenlök
 • 2 dl risottoris, t.ex. arborio eller carnaroli
 • 1 dl vitt vin
 • 1 liten knippa gräslök
 • 1 knippa sparris
 • en klick smör
 • 1 dl riven Västerbottensost

Gör såhär

 1. Sätt på en kastrull med buljongen. Finhacka löken och fräs den försiktigt med smör eller olja tillsammans med riset.
 2. Späd med den heta buljongen, lite i taget,  samtidigt som du rör. Fortsätt så och växla med vinet. Späd, rör, vänta lite, späd rör och så vidare. Smaka av under tiden så att du har koll på risets konsistens och buljongens sälta.
 3. Mellan varven hinner du finhacka gräslöken och snabbsteka sparrisen (och blomknoppar från gräslöken om du har) som helst ska vara klara precis samtidigt som riset.
 4. Rör ner en klick smör i riset och en näve ost. Spara lite ost att strö på toppen. Lägg sparrisen på, strö över hackad gräslök och till sist lite ost. Servera och ät pronto.

Vill du kika på ett par andra risottorecept så finns ett på nässelrisotto här och ett med rödbetstema här. Och är du ute efter sparrisrecept så finns det en försomrig sparrispaj här.

Allt gott hälsar Kat : )

Enkel, försommarfin rabarberdessert
Vaniljvisp till paj och bär