Enkel, försommarfin rabarberdessert

19 maj, 2018
skogtillbord-pingstrabarber-maj18

Jag vet att vi är fler. Plötsligt är det finhelg igen och mina matplaner är inte synkade. Festen har liksom försvunnit i mycket av annat. Men vadå, vi hinner ikapp allihop! Det blir en rabarberdessert, lika god och vacker som snabb. Välkommen in i köket!

Gott och sött på försommaren landar ofta i rabarber. Så nu går jag där igen på lotten och bryter ståtliga stjälkar till rabarberdessert. Desserter till fest vill jag förbereda så långt det går.

Vi sitter länge vid bordet och jag har ingen lust att stå och greja för mycket i köket. Avslutningen ska vara så gott som klar.

Här är en rätt där två av tre delar kan vara färdiga i god tid. Flera timmar i förväg. Den tredje klarar en timma eller ett par i kylen. Annars är det snabbt gjort strax innan servering. Sist på pingstmenyn står:

Ugnsbakad rabarber med Mandelcrunch och Créme Chantilly

skogtillbord-rabarberdessert-maj18
Enkelt och samtidigt en rabarberdessert med stil. Lätt att förbereda och samtidigt festfin!

Oj tänker du, det låter mycket, men jag lovar att det här är en perfekt kombination av elegans och enkelt snabblagat. Och såhär går det till:

Rabarberdessert till försommarfest

Ugnsbakad rabarber

 • 350 g rabarberstjälkar
 • 1 dl vatten
 • 1 dl socker
 • saften från ½ citron

Mandelcrunch

 • 30 g smör
 • ¾ dl socker
 • 1 dl hel mandel
 • 1 dl havregryn

Créme Chantilly

 • 1 vaniljstång
 • 2 ½ dl grädde
 • ½ dl florsocker
 1. Sätt ugnen på 200 grader. Ansa rabarberna och skala grova stjälkar. Hittar du späda rabarber så är de att föredra till den här rätten. Skär i munsstora bitar och lägg i en ugnsform.
 2. Koka sockerlag på vatten, socker och citron. Häll den heta lagen över rabarberna. Varför koka upp en lag? För att rabarbern behåller färgen mycket bättre om lagen hälls på het. Ställ in i ugnen.
 3. Stjälkarna ska bli mjuka, men inte mosiga. Provstick i dem efter 5 minuter. Ta ut när du är nöjd med konsistensen och låt svalna. Kan göras i god tid och förvaras i kyl.
 4. Smält smör och socker i en stekpanna. Skär mandlarna i bitar. Jag halverade dem för att behålla struktur, men de kan grovhackas.
 5. Lägg mandlarna i pannan tillsammans med havregrynen. Stek varsamt till fin färg. Häll upp och låt svalna. Det kommer att stelna och bli som en knäckig kaka som du sedan krossar i bitar före servering. Gör i god tid och förvara i rumstemperatur.
 6. Sista delen i den här trestegsraketen är Créme Chantilly. Låter svårt, är superenkelt. Skåra vaniljstången och skrapa ur fröna. Vispa dem tillsammans med iskall grädde och florsocker. Voila sommarens enklaste vaniljvisp.
 7. När det är dags för efterrätt lägger du upp skålar med rabarber, mandelcrunch och Chantilly. Lätt som en plätt!

Varje del kan dessutom plockas ut och användas till annat. Créme Chantilly passar till allt möjligt. Testa exempelvis till jordgubbar och mandelcrunch är superfint att varva med bär och glass i ett glas.

Vill du kika på fler rabarberrecept så finns en rabarbermazarin här. En variant på ugnsbakad rabarber med salt nötkolasås har du här.

Men hallå, vad blir det före rabarbern då? Vi nöjer oss med en rätt innan. Det får bli favoriten Sparrisrisotto.  Receptet har du här.

Allt gott! Hälsar Kat : )

Melonslush - svalka i sommarhettan
Sparrisrisotto - svensk försommar på fat