Melonslush – svalka i sommarhettan

29 maj, 2018
Kategori:
skogtillbord-melonslush-maj18

Värmerekord som slår allt! Vi behöver något gott att kyla ner oss med. Lite sött och isande svalt. Enkelt dessutom. Melonslush måste vara dagens perfekta dryck. Välkommen in i köket!

Alla rekord är slagna. Vi befinner oss i den hetaste majmånaden sedan 1885. Under de närmaste dagarna ska det bli 29…nej, ser att SMHI har ändrat prognosen till 32 grader varmt här i mina östgötska trakter!

Medelhavskänsla vi inte är rustade för. Jag trivs, men vet att hettan är ett stort problem för många. Mina odlingar är relativt små och täckta med gräsklipp som håller fukten bra än så länge. Vi har dessutom en å alldeles i närheten och jag får väl kånka i värsta fall, men jag lider med den som har stora arealer.

Nå, ingenting kan vi göra åt saken och  i väntan på regn behöver vi svalka av oss. Här kommer mitt snabbaste och enklaste sommarrecept. Melonslush gjord på några få ingredienser och med minimal insats.

skogtillbord-melonslush-maj18
Vattenmelon beskriver precis vad det är. Mest vatten och därför perfekt att mixa till en dryck. God som den är och med några små tillägg, delikat.
skogtillbord-melonslush-maj18
I mitt växthus spirar ett par kraftfulla plantor av melonsorten ”Sugar baby”. Förra sommaren gav samma sort ett par små vattenmeloner. Grapefruktstora och riktigt goda. I år hoppas jag på större skörd. Underbart att skära upp en egenodlad melon.

Jag har investerat i en high speed blender som krossar is som ingenting, men var försiktig med maskiner som har lägre prestanda. Krossa gärna isen något innan den går i mixer eller matberedare.

Melonslush

2 stora glas

  • 1 kg vattenmelon
  • 1 lime
  • 1-2 msk socker
  • 3-4 dl is

Gör såhär

  1. Skär bort skalet från melonen. Tärna i stora bitar och lägg i blender eller mixer. Kärnorna låter jag vara om de är små och det är dem i de allra flesta melonsorter av idag.
  2. Tvätta limen och riv skalet av halva. Pressa ur saften och häll den över melonen tillsammans med skalriv och socker. 1 msk räcker om melonen är riktigt söt.
  3. Lägg i isen. Krossa den något först om du inte har en kraftfull maskin. Kör till en svalkande slush. Häll upp i glas och njut direkt!

En annan svalkade dryck för tider av värmebölja hittar du i inlägget om iste med mynta. Allt gott hälsar Kat : )

Potatissallad för buffé och grill
Enkel, försommarfin rabarberdessert