Nässelrisotto – ogräsprimör blir lyxmiddag

21 april, 2017
nasselrisotto-april17

Alltså den där pirrande känslan i fingertopparna. Nässelstinget är ett säkert vårtecken. Jag gör det varje år, glömmer handskar i ivern att skörda de där första gröna bladen. Och trots att de har en rätt grov framtoning så blir de en lättsam och elegant vårmiddag. Välkommen in i köket!

Min nässelbacke spirar någon eller ett par veckor efter min första kirskålsskörd. Beror säkert på läget. Men nu är det dags. Plantorna är knubbiga, ludna av stickiga brännhår och med en violett ton på bladens undersida.

Vet ni förresten att brännässlornas hår är som vassa små ihåliga nålar med ett gift som liknar det myror och getingar har. Inte konstigt att det gör ont alltså.

De tillhör verkligen gruppen ogräs och bara om någon månad vill ingen veta av dem. Men nu är det skördetid. Nässlor har en speciell smak och jag älskar den. Bladen går också fint att blanda med annat grönt om du vill ha en mildare smak. Spenat är gott, eller kirskål.

De gröna bladen är användbara och kan användas till mycket. Nässelsoppa är en klassiker och mitt recept har du här. Paj är en annan möjlighet som blir särskilt god med blandade blad. Är du nyfiken så får du tips om pajtillverkning och ogräs här.

Men idag blir det risotto. En rätt som fått rykte om sig att vara svår, men inte alls. Det som krävs är din närvaro under tillagningen och en snabb servering. Får risotton vänta kan den bli stabbig och det vill vi inte. Den ska vara krämig och rykande het.

nasselrisotto-april17
Grönt och grönare ändå. De allra första primörerna är vilda. Tillsammans med fint intalienskt ris, riven parmesanost och gräslöksolja förvandlas nässlorna till nässelrisotto en absolut vårdelikatess.

Nässlorna får sällskap av en annan grön primör. Jag river åt mig en knippa gräslök på lotten för att göra olja. Enkelt och det finns ett knep för att få ut både smak och färg. Gräslöken mixas med rapsolja och oljan ska vara uppvärmd. Runt 50 grader blir bra. Vill du ha en ren grön olja så kan den silas, men jag tar den som den är.

Mitt tips för en lyckad risotto är att förbereda noga. Se till att det bara är att slå sig ner vid bordet i samma sekund som det är klart. Risotto ska inte vänta.

Nässelrisotto 2 pers

 • 1 schalottenlök, eller 2 om de är små
 • 2 dl risottoris, arborio eller carnaroli
 • 8 dl vatten
 • 1-2 msk el. motsvarande koncentrerad grönsaksfond
 • 1 dl vitt vin
 • 1 liter färska, rensade och sköljda nässlor
 • 1 klick smör
 • 1 dl god färskriven ost parmesan eller västerbottens
 • salt
 • svartpeppar

Gräslöksolja

 • 1 knippa gräslök
 • ¾ dl rapsolja
 • lite salt

Gör såhär

 1. Börja med gräslöksoljan. Hetta upp oljan till ca 50 grader och mixa den med gräslöken. Smaka av med salt.
 2. Skala och finhacka löken. Hetta upp lite fett i en tjockbottnad kastrull. Stek eller svetta löken så den blir genomskinlig, inte brynt. Lägg i riset och låt det gona sig i värmen några minuter.
 3. Koka upp vatten och blanda till en god grönsaksbuljong. Häll en skvätt över riset och rör samtidigt som vätskan kokar in. Fortsätt att späda och röra. Det vita vinet ska också röras i . Riset ska puttra friskt utan att stormkoka. Och det får inte bli torrt utan ska hela tiden vara löst och krämigt.
 4. Din simultankapacitet sätts på prov nu när du ska snabbfräsa nässlorna i en panna bredvid. Det går på ett ögonblick. Lite salt på.
 5. Hela risprocessen tar ungefär 18-20 minuter. Smaka av riset som ska ha aningen av en kärna när det är klart. Ta av och rör i nässlorna tillsammans med en klick smör och osten. Lägg upp i tallrikar och droppa gräslöksoljan över. Spring in till bordet.

Frågor, idéer och tips är välkommet! Skriv en kommentar så svarar jag. Hälsar Kat : )

Ge din skärbräda en makeover
Varmrökt lax i lyxwrap