Ge din skärbräda en makeover

24 april, 2017
Kategori:
skarbrador-april17

Den har hamnat helt i skuggan. Trots att de är beroende av varandra. Det handlar om den haussade kniven och den underskattade skärbrädan. Men idag ändrar vi fokus och ger skärbrädan total uppmärksamhet. Välkommen in i köket!

Skärbrädan arbetar i det tysta. Vi tar den för given. Inte helt schysst eftersom den är en del av ett team. Kniv och skärbräda hör ihop och jobbar för varandra.

Jag nöjer mig inte med en utan har flera stycken. För det första så finns här ett gäng enkla av plast. Lite tråkiga men bra till vissa saker. Där hamnar oftast kycklingen och fisken. Ytor som träffat på rå kyckling vill jag ha järnkoll på. Brädan diskas direkt efter användning och i riktigt hett vatten. En behandling som passar plast bäst.

Rå fisk har en tendens att lämna dofter efter sig. Ingenting jag vill impregnera mina träbrädor med. Därför jobbar jag oftast på en av plast och om inte så finns det dofttrick som jag återkommer till.

Plast har också fördelen att vara billigt och lätt. Vi är ofta många i köket och då är det praktiskt att dela ut brädor som är enkla att flytta och rengöra. Plastbrädorna byter jag ofta. Trots noggrann rengöring har de en begränsad livslängd. De blir rätt sunkiga helt enkelt och då åker de i återvinningen.

Sedan har vi de kära träbrädorna. De som jag vårdar ömt. Jag har samlat på mig ett antal och skärbrädor av trä håller över tid om de bara får lite extra omsorg ibland.

För det första så är det absolut värt att ge en gammal och sliten skärbräda chans till ett nytt liv. Den kan verkligen bli som ny igen. Hur ser din ut? Ärrad, full av spår efter vassa eggar? Torr och livlös? Fläckig?

skarbrador-april17
Som ny! En skärbräda med kvalitet håller i år och den kan förnyas och fräschas upp med enkla knep.
skarbrador-april17
Salt och citron. Två saker som nästan alltid finns till hands. Skrubba din bräda med dem och den får ett nytt liv. Lite unkna dofter försvinner. Missfärgningar bleknar och ytan får en len skrubbatd yta.

Din skärbräda – en total makeover

Allt går att åtgärda och den första behandlingen är tuff. Hyvla eller slipa. Brädan ska helt enkelt få en ny yta och då måste den gamla bort. Resultatet beror förstås på träets kvalitet och brädans tjocklek, men det är absolut värt att prova .

Nästa steg är att olja in den rejält. Jag tycker att paraffinolja är bäst. Den är självklart ofarlig att ha vid livsmedel. Träet drar den lätt till sig och den härsknar inte som olika matoljor faktiskt kan göra.

Mitt tips är att vara generös med oljan och sedan lämna den över natten för att torka av eventuellt överflöd nästa morgon. Ofta är det tvärtom så att det behövs ännu mer. Jag fortsätter att stryka på olja i omgångar tills träet verkligen är mättat.

Nu har du en bräda som är som ny och efter den här omgången kommer vi till vardagsrengöring.

  • Fukt och trä är ingen bra kombination. Jag diskar alltid mina brädor, men låter dem torka ordentligt mellan användningarna. Ett skäl till att ha flera brädor. Och diska betyder inte att jag kör dem i maskin. Handdisk gäller.
  • Fläckar kan du gnida bort med salt. Ibland kör jag en saltskrubb över hela brädan. Salt har dessutom en bakteriedödande effekt.
  • Hur noga du än är så suger träet åt sig dofter. Fräscha upp genom att torka av med något syrligt. En 5 procentig ättiksblandning eller gnid ytan med en halv citron.
  • Och till sist det allra viktigaste. Olja, igen och igen. Paraffinolja är mitt tips. För att ge brädan en vattenavvisande yta kan den behandlas med bivax efter oljan.

Och om du ska skaffa en ny, vilken bräda ska man välja? Välj ett trä med schysst ursprung. Det ska vara miljömässigt hållbart. Allt från regnskogen går bort.

Välj med ögat. Jag älskar snygga brädor som också kan fungera för uppläggning. En bräda med en skåra eller bassäng som fångar upp köttsaft och andra vätskor är praktiskt. Exempel på det finns i bildgalleriet.

Känner du behovet av en ny skärbräda så finns det ett erbjudande om en rabatt på 150 kr till dig som läser bloggen. Skärbrädan kommer från Profesional secrets. Vilket betyder att den är framtagen tillsammans med kockproffs. Gå in på Professional secrets och använd koden: Skog till bord PS skärbräda . Koder gäller under en vecka. Skärbrädan är den med de uppskurna grönsakerna i galleriet.

Professional secrets är för övrigt alltid värt ett besök. Deras största mission är att dela kunskaper från duktiga kockar i proffsköken till oss som är intresserade av matlagning. Och allt helt gratis. Jag lovar, där finns många goda råd att ta med i ini köket.

När du nu ändå är i städtagen så kanske du ska passa på att ta hand om din gamla gjutjärnspanna. Allt om gjutjärn och storrengöring hittar du i inlägget här. 

Har du frågor eller egna tips att dela så är du välkommen att skriva en kommentar. Hälsar Kat : )

Gammalpotatis blir mos i vårskrud
Nässelrisotto - ogräsprimör blir lyxmiddag