Gammalpotatis blir mos i vårskrud

28 april, 2017
gammalpotatis-april17

Gammalpotatis, visst förstår ni? Förra årets alltså, inte gammal. Tänkte ge den en ärlig chans nu när färskpotatisen gjort premiär. 1 500 kr kilot! Skulle inte tro det. Nej, nu gör vi vår av den som finns kvar från i fjol. Välkommen in i köket!

Färskpotatis, jag älskar den. Men jag har tålamod att vänta några veckor till. Min är rotad med knubbiga små gröna blad och idag åker den i backen. Eller i morgon beroende på hur kalla de närmaste nätterna förväntas bli.

Jag kör två sorter. Orla för tidig skörd och Queen Anne som kommer lite senare. Båda är nya för mig men utlovas som goda. Queen Anne klassas till och med som en gourmetpotatis.

Sortvalet är tyvärr inte bara en smakfråga. Det handlar om bladmögel som jag helst vill slippa. Båda sorterna lär ha hög motståndskraft. Jag håller tummarna för det och självklart för att de är alldeles fantastiskt goda.

Men än är det inte tid och när jag ser det hiskeliga priset som första färskpotatisen betingar bestämmer jag mig. Inte en chans. Vi har ju en hel massa fin potatis kvar från förra året. Nu firar vi in våren med den.

gammalpotatis-april17
Fluffigt och lent är moset på gammalpotatis och dessutom pimpat med vårgrönt av flera sorter.
gammalpotatis-april17
Orla heter sorten som ska ge min första potatisskörd. Jag har rotat den i kruka för att snabba på processen. Visst är man sugen, men just nu ligger dagspriset på 1500 kr kilot för färskpotatis. Jag kan vänta några veckor. Inga problem.

Det finns dessutom fördelar med potatis som lagrats. Den är betydligt bättre till mos. Jag vet att många hävdar att mos på färskpotatis fungerar visst. Och ja det kan funka, men risken att det blir klistrig gröt istället för fluffigt mos är stor.

Skälet är amylopektin. Färskpotatis innehåller en hel del och det är faktiskt samma ämne som används i tapetklister. Inga övriga kommentarer behövs.

Därför tar vi fram potatisskalaren och går på den lagrade. Jag vill ha in riktig vårkänsla och tar en tur till lotten för att leta späda blad. Spenaten är fortfarande liten, men plockbar och där finns rejäla gräslöksruggar att skörda från. Dill finns i kallbänk och en liten bit bort hittar jag små fina nässlor och kirskål i täta mattor. Det här lovar gott!

Vårigt mos av gammalpotatis 4 pers

 • 1 kg mjölig potatis
 • 1 knippa gräslök
 • några dillkvistar
 • ½ liter späda blad av spenat, nässlor och/eller kirskål
 • 1 dl mjölk
 • ½ – ¾ dl grädde eller crème fraiche
 • en klick smör
 • citron, rivet skal och några droppar pressad saft
 • 1 dl riven ost, västerbottens eller annan god

Tillbehör

 • snabbstekt sparris
 • rädisor
 • stekt bacon

Gör såhär

 1. Skala och koka potatisen. Halvera om de är stora. Koka mjuka i saltat vatten.
 2. Skär gräslök och dill fint. Skölj de gröna bladen och låt rinna av på handduk.
 3. Strax innan potatisen är klar fräser du bladen och sparrisen, lite bredvid, om du vill servera den till.
 4. Häll av potatisvattnet och häll på mjölk och lite av grädden. Vispa med elvisp för ett fluffigt mos. Ibland vill jag ha bitar kvar, men idag ett slätt mos. Kanske behöver du lite mer mjölk eller grädde? Klicka i smöret och vispa helt slätt.
 5. Rör i rivet skal från ½ citron och droppa i lite av saften.
 6. Avsluta med osten och bladen som bara ska röras i lite slarvigt, inte vispas.
 7. Strö dill och gräslök över och servera snabbt som ögat. Det här fungerar som en vegetarisk rätt, men vill du så är lite knaperstekt bacon jättegott att strö över.

Är du på ogräsjakt så finns det tidigare inlägg som kanske kan inspirera.  Nässelrisotto hittar du i inlägget här. Nässelsoppa bjuds på här eller vaför inte göra en ogräspaj?! Receptet hittar du här.

Har du frågor eller matidéer att dela så är du hjärtligt välkommen att skriva en kommentar. Hälsar Kat : )

Tre ovärderliga fisktips - så lyckas du
Ge din skärbräda en makeover