Sötpotatis – egen skörd

13 november, 2018
skogtillbord-sötpotatis-skörd-nov18-sötpotstis-skörd-nov18

Egen skörd slår det mesta. Och lite extra roligt är det med fint resultat där man inget väntade sig. Flera kg sötpotatis vem hade kunnat tro det?! Välkommen in i köket och till min minitunnel!

Vissa grönsaker vill jag inte vara utan trots att de far och flänger jorden runt. Citroner, lime, apelsin och avokado, nej dem släpper jag inte. Men så finns det andra som inte alls behöver vara långfarare utan trivs alldeles förträffligt i egen odling.

Sötpotatis är en favorit som tillbringat sommaren i en av mina minsta växthustunnlar. Ett tveksamt projekt som vände till succé. Låt mig berätta om Erato Orange sorten som passar ett nordiskt klimat, eller i alla fall om en får lite extra omvårdnad.

Sötpotatis är inte alls någon potatis utan en perenn ört av släktet Ipomoea. Släkt med den vackert blåblommande Blomman för dagen. Den odlas inte alls som potatis utan förökas med sticklingar som planteras och sedan utvecklar ett rotsystem med uppsvällda rotknölar.

När jag hämtade ut paketet med min beställda sötpotatis innehöll det en liten planta. Fel trodde jag först, men det är så den funkar. Från den plantan tog jag sedan ett antal sticklingar som planterades en eller ett par i stora välgödslade hinkar.

skogtillbord-sötpotatis-skörd-nov18
En egen skörd sötpotatis känns nästan overkligt. 5-6 rotknölar under varje planta som i sin tur var superenkla att göra till många fler med enkla sticklingar satta i vatten. Sedan var det bara att plantera och vänta.
skogtillbord-sötpotatis-skörd-nov18
Sötpotatis är värmekrävande och trivs med temperaturer mellan 21-26 grader. Mina små växthustunnlar var perfekta. Där ryms många 20-litershinkar och tunnelhöjden på dryga metern räckte fint eftersom jag beskar plantorna så att de inte skulle bli för yviga.

Mina fick stå i en liten växthustunnel, men de hade säkert klarat sig på en skyddad plats ute i alla fall här i zon 2. Bladverket växte sig gigantiskt och jag friserade det ett par gånger under säsongen. Det är en vidjeväxt som slänger ut meterlånga rankor, men jag höll ner dem till dryga halvmetern.

Inte trodde jag på någon vidare skörd, men oj va bra det blev. Är inte en mätande-vägande typ, men varje hink gav fem, sex stora knölar. Nu har de fått eftermogna sedan jag skördade i september. Precis som vintersquash lär de bli bättre efter lagring.

Jag vet att vi är utanför odlingssäsong, i alla fall för värmekrävande växter, men det är ju nu vi börjar planera, inte sant. Det finns säkert flera ställen där Erato säljs, men mina är köpta på nätet via Klostra.

Sötpotatis är en favorit i köket. Den passar till allt möjligt och just nu är det en jättetrend med fries, alltså som pommes frites men ändå inte. Nyfiken kikar på inlägg om sötpotstisfries här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Champinjondrösad biff i vitvinssås
Sötpotatisfries - krispigt, trendigt