Champinjondrösad biff i vitvinssås

21 november, 2018
skogtillbord-biff-champinjondrösad-nov18

Champinjondrösad biff i vitvinssås. Visst låter det som en helgmiddag att se fram mot?! Där har ni ett av matskribentens privilegium: att vissa perioder äta helgmat veckan lång. Välkommen in i köket!

Kanske tror ni att jag alltid svänger ihop storslagna middagar när det nalkas helg, men nja. Jobbar man med mat som jag så kan det serveras overnights oats en fredagskväll för att det råkade vara dagens jobb. Eller grillad lax med chilihet salsa till sen frukost.

Vissa jobb uppskattas mer än andra härhemma och har dessutom perfekt timing. Just nu är den köttätande delen av familjeskaran helnöjda. Jag jobbar med ett projekt som handlar om stekyta. Hur man får till den allra bästa och särskilt på fina köttdetaljer.

skogtillbord-biff-champinjondrösad-nov18
Champinjondrösad biff i vitvinssås är en av veckans många helgmiddagar när jag avverkar projekt ”stekyta”.

Faktum är att jag skrivit mer ingående om det tidigare på bloggen och vill du veta mer så kika på inlägget här. Massor av tips för att lyckas med stekytan som kanske är den bästa kryddan av alla.

Men nu till dagens biff.

Champinjondrösad biff i vitvinssås

4 pers

4 skivor biff av nöt eller älg

vitvinssås

 • 1 gul lök
 • 1 ½ dl vitt vin
 • 2 dl créme fraiche
 • 1 dl vatten
 • 1 ½ msk koncentrerad kalv- eller viltfond
 • 2 teskedar dijonsenap
 • 1 knippa gräslök (eller motsvarande fryst)
 • salt
 • peppar

Champinjonfräs

250 gram champinjoner

1 liten vitlöksklyfta

2 stjälkar persilja

salt

Gör såhär

 1. Finhacka löken och fräs den försiktigt i en stekpanna. Häll på vinet och låt det puttra någon minut. Rör i créme fraiche tillsammans med vatten, fond och senap.  Koka sakta till fin konsistens. Skär gräslöken fint och rör i den strax före servering. Smaka av med salt och peppar.
 2. Ansa och skiva champinjonerna. Lägg dem i en stekpanna utan fett och låt vattnet dunsta bort innan fett tillförs. Finhacka vitlök och persilja. Rör ner i svampen och stek ytterligare någon minut. Salta och peppra en aning.
 3. Torka av köttet. Salta och hetta upp fett i en panna. Stek till fin färg på båda sidor. Peppra och servera tillsammans med sås, champinjoner och potatis.

 

Sådär då laddar jag om inför nästa välstekta kötträtt till morgondagens skriverier. Allt gott! Hälsar Kat : )

Raw saffransfudge – julgodis med saffran
Sötpotatis - egen skörd