Raw saffransfudge – julgodis med saffran

27 november, 2018
Kategori:

”Raw är ett hett sökord. Vi vill ha allt. Julgodis och nyttigt på en och samma gång. Och jag gillar iden, mest för att det är gott, snabbt och enkelt. Vi testar ett julgodis med saffran, raw saffransfugde, och betyget är: 5 av 5 möjliga. Välkommen in i köket!

Först en dementi. Fudge…nej det här är såklart något helt annat, men beteckningen ger en idé om idén. Det finns likheter i konsistensen och säger en del om vad som väntar när man tar en tugga, men fudge, nja.

Hursomhelst så smakar den här, vad det nu är, alldeles utmärkt. Receptet är inte mitt utan kommer från Kalifornien, raw-rörelsens vagga, och det är som alla recept av den här typen underbart tillåtande. Man kan höfta utan att det blir katastrofer. Lägga till eller dra ifrån utan att riskera något alls.

Godis är annars rätt krångligt. Att tillaga något med socker i ingredienslistan innebär kemi. Det ska till exakta mängder och temperaturer för att resultatet ska bli bra, men dadlar och nötter fogar sig i det mesta.

saffransfudge, gott och nyttigt julgodis med saffran.
Raw saffransfudge . Detta julgodis med saffran har flera fördelar: snabbgjort, ”nyttigt”, tillåtande, barnvänligt och verkligen riktigt gott.

Raw innebär ju helt enkelt att inga ingredienser ska hettas upp. Det gör den här godistillverkningen härligt barnvänlig. Inga: Akta! Nej stopp! Och ja ni vet hur det brukar låta. Det är bara att köra på. Hela processen tar några minuter och man får gärna äta lite under tiden. Brännrisken är obefintlig och även om det är sött så finns här också en hel del näringsämnen. Visst är det bra!

Smaken är julig med saffran och apelsin. Och som sagt, hela familjen enades om att det här gör vi om. Kanske redan idag faktiskt. Receptet är tillåtande. Ta lite mer nötter om du vill, lägg till kokosflingor ett par extra dadlar eller ett fikon. Det går att freestyla utan att något skär sig eller får fel konsistens.

Ett moment tar tid. Nötterna ska blötläggas fyra, fem timmar, men sedan går tillagningen på några minuter.

Raw saffransfudge – julgodis med saffran

  • 200 g naturella cashewnötter
  • 8 – 10 dadlar
  • 3 msk kokosolja
  • 0,5 g saffran
  • en nypa salt
  • skal från ½ apelsin

Gör såhär

  1. Lägg nötterna i blöt i minst fyra, gärna sex timmar.
  2. Skölj nötterna och låt de torka upp lite på en handduk. Kärna ur dadlarna och lägg dem i en matberedare tillsammans med nötter, kokosolja, saffran och salt. Kör beredaren tills smeten är slät.
  3. Det kan vara så att beredaren måste vila och svalna ett par gånger under tiden. En stark motor kan jobba utan uppehåll, men varning för att köra den för varm. Jag har gjort misstaget och kört slut på en av mina för ett par år sedan.
  4. Tvätta apelsinen noga. Riv skalet av halva och kör ner det i smeten. Klä en liten form med bakplåtspapper och tryck i smeten jämt i formen. Ställ i frysen en stund för att stelna. Ta ut och skär i fina fyrkanter.

Mer ”nyttigt” julgodis är på ingång. I morgon blir det ett uppsamlingsheat av alla möjliga godisbitar på temat raw. Allt gott! Hälsar Kat : )

"Nyttigt julgodis" - uppsamlingsheat
Champinjondrösad biff i vitvinssås