Fin stekyta är bästa kryddan

9 juli, 2018
Kategori:
skogtillbord-stekyta-juli18

Doften av det perfekt stekta. Den väcker hunger och livslust. Den signalerar värme och trygghet. Inga kryddor i världen slår smaken av en kärleksfullt skapad stekyta. Välkommen in i köket!

Ja, jag vet. Det där lät kanske aningen i överkant, men vet ni, vartenda ord är sant. En riktigt fin stekyta slår allt. Och det gäller alla livsmedel som kan stekas eller grillas. Slarvas det med stekytan kan det lika gärna vara.

Sällan stoppar jag råvaror som ska stekas eller grillas i marinad eller kryddblandningar. Det händer, men om jag får välja så inskränker sig kryddningen till salt och sedan lägger jag stort fokus på detaljerna som bäddar för den där riktigt fina ytan.

Fenomenet med den gyllenbrynta ytan har ett namn – maillardeffekten.

skogtillbord-stekyta-juli18
Man kan göra sig till hur mycket som helst med olika haipade kryddblandningar, men faktum är att ingenting slår smaken av en riktigt fin stekyta.
skogtillbord-stekyta-juli18
Fattiga riddare av gammalt bröd som får ett helt nytt liv när det doppas i pannkakssmet och steks frasigt gyllenbrynt till perfekt stekyta. Maillardeffekten gör sin magi.

Vill du testa riddarna så finns receptet i inlägget här.

Den vardagliga sysslan att steka sätter igång en avancerad kemisk process där kolhydrater och proteiner reagerar med varandra och bildar nya arom- och smakmolekyler i mängder av variationer. Men det här sker bara under vissa förutsättningar.

Råvaran som kan vara kött, fisk, grönsaker eller något annat måste träffa en yta som har så hög värme att all fukt omedelbart dunstar. Temperaturen måste överstiga kokpunkten. Här kommer tipsen som får dig att lyckas.

Perfekt gyllenbrynt stekyta- 7 tips för att lyckas

  1. Värm upp pannan ordentligt innan du lägger något i den.
  2. Torka av råvarorna innan de läggs ner i pannan. Låt de ligga en stund på en ren handduk eller om det är kött torka det bokstavligt talat så torrt du kan. Torka av? Men jag ska steka pannkakor tänker du. Visst, allt som ska stekas kan inte torkas men då finns det andra saker att vara särskilt noga med och mer om det nedan.
  3. Ska du steka större mängder av något så kommer du lyckas bättre om det du lägger i inte är kylskåpskallt, och även om du tempererat råvarorna så lägg inte i för mycket åt gången i pannan. Det gäller att inte sänka temperaturen.
  4. Visst kan kött vändas i pannan mer än en gång. Det är en myt att det blir sämre om du vänder, men det finns en sanning i det. Ligger det flera bitar i pannan som vänds och vänds igen så finns det en risk att värmen sjunker. Luften kommer att kyla ner ytan.
  5. Fett leder värme. Vissa råvaror suger åt sig fett, men verkligen inte alla. En hel köttbit kommer exempelvis inte att bli fetare av stekning i generöst med fett.
  6. Olja exempelvis av raps tål värme bra, men smör ger fantastisk smak. Nackdelen är att det bränns lätt. Ett sätt att få både värme och smak är att starta stekningen i olja och sedan lägga i en klick smör som avslutning. Alternativet är att göra ghee. Det vill säga smör som klarar upp till 250 grader. Enkelt att göra och så vansinnigt gott. Vill du testa så finns en länk nedan.
  7. En av de bästa garantierna för en fin stekyta är en bra stekpanna. Gör en helrenovering av din gamla. Länk till tipsen om en riktig makeover hittar du nedan. Alternativet om du har en panna med åldrad beläggning är att investera i en ny.

Ge din gjutjärnspanna en välbehövlig makeover med tipsen i inlägget här.

Vill du satsa stort och göra eget ghee – värmetåligt smör så hittar du recept i länken här. Tar lite tid, men det sköter sig själv.

Jag ska praktisera mina egna råd idag. Går till lotten för att plocka en skördekorg full. Sedan blir det stekta morötter, lök och späd spetskål. Möjligen toppat med lite baconströssel eller riven västerbottensost. Allt gott! Hälsat Kat : )

Clafoutis - fransk körsbärspannkaka
Vinbärspaj - sötsyrligt sommarfika