Vinbärspaj – sötsyrligt sommarfika

6 juli, 2018
skogtillbord-vinbärspaj-juli18

Jag gav den en chans. En enda, och jädrans vilken fart det blev. Busken fattade att det är nu eller aldrig och jag har aldrig sett maken till skörd. Vi äter vinbärspaj, och vinbärspaj och vinbärspaj. Helt underbart! Välkommen in i köket!

Det här är en variant på ett recept jag delat förut. Och det är precis så det ska vara för det är ett av mina allra bästa. En klar favorit och inte alls mitt utan Ninis. Eller förmodligen inte hennes heller. Hon var under många år chefredaktör på mattidning och säkert är det här ett kap från den tiden.

Må kreatören hyllas storligen medan vi njuter av skapelsen. Det handlar om världens enklaste pajrecept. Och ett av de absolut godaste. Så lättfixat att jag varje år tvekar på om jag gör rätt. Har jag glömt något? Men nej, det är genialt enkelt.

Pajdegen blir knaprigt söt, men med en liten klädsam sälta. Den rörs ihop på minuten, bären läggs direkt på och så skjuts in i ugnen. Resultatet känns betydligt mer arbetat än det i själva verket är.

skogtillbord-vinbärspaj-juli18
På ett par minuter är degen klar och pajen står i ugnen. Alltså det finns många snabba recept, men det här är också ett av de allra bästa pajrecept jag testat. Funkar med flera sorters bär och här kommer det som vinbärspaj.
skogtillbord-vinbärspaj-juli18
Råkräm är vaniljsåsen ingen ska missa. En fluffig och alldeles underbar vaniljdröm. Perfekt till sötsyrlig vinbärspaj.
skogtillbord-vinbärspaj-juli18
Så enkelt. Degen rörs ihop av smält smör på bara någon minut. Degen trycks ut i formen på sekunder så åker bären direkt på och skjuts in i ugnen. Vad hände? Ett helt pajbak på under fem minuter! Vinbärspaj, blåbärspaj eller hallonpaj, altid lika god.

Ofta gör vi den med blåbär, men i år blir det inte mycket av den sorten  och efter tester med både vinbär och hallon kan jag meddela att det går precis lika bra.

Till vinbärspajen serveras en succésås, råkräm. Också den ett av mina käraste och återkommande recept. En fluffig vaniljdröm som passar allt pajväg. Vill du kika på recept till den så kan du klicka på länken här.

Men nu kastar vi oss över pajen och såhär går det till:

Vinbärspaj

Pajdeg

  • 175 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl socker
  • ½ tsk bakpulver
  • en bestämd nypa salt

Fyllning

  • ca 250 g röda vinbär (eller blåbär, eller hallon)

Gör såhär

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och blanda i mjöl, socker, bakpulver och salt.
  2. Tryck ut degen i en form. Jag använde en slickepott, men en sked går lika bra. Lägg bären över pajbotten och sätt in i ugnen.
  3. Efter ungefär 25 minuter är pajen klar. Håll lite koll eftersom minutrar är ett osäkert mått när det kommer till ugnar. Pajkanten ska bli klädsamt brun, inte bränd.
  4. Jaha, så var det klart! Bara att vispa ihop ett trevligt såsigt sällskap och brygga kaffe.

 

Allt gott i sommarvärmen! Hälsar Kat : )

Fin stekyta är bästa kryddan
Skördetider bland mina örtkryddor