Skördetider bland mina örtkryddor

4 juli, 2018
Kategori:
skogtillbord-örtkryddor-juni18

Vilken sommar! Tidig morgon och jag sticker ut till lotterna för att inspektera. Rensar lite, vattnar en pallkrage, plockar ihop lunchmaten och drar fingrarna genom redan solvarma örtkryddor. Doften är magisk och idag ska jag skörda.  Välkommen in i köket!

Idag ska jag skörda…det låter som om det fanns en särskild dag för kryddskörd, men så är det inte. Här är varje dag den rätta för färska örtkryddor. Det är så jag helst använder dem, generöst direkt från lotten rakt in i köksproduktionen.

Några få samlar jag in för senare användning. Jag förälskade mig i en video där Jamie Oliver smular en torkad bukett oregano över en rykande het pizza. Han liksom bara trycker till om kryddorna som faller som ett doftande smul över maten. Jag vill också.

På många platsen runt om i landet växer kungsmynta vilt. Den är en av många medlemmar i släkten Origanum. Fin i smaken och värd att torka.

Den som vill ha en kraftigare oreganokrydda ska satsa på att odla den grekiska varianten som finns som frö. Jag har några plantor, men de är ynkliga i år så jag har plockat av den vilda. Nu hänger de i luftiga buketter i köket en bra bit från spisens ångande grytor. Torrt ska det vara.

skogtillbord-örtkryddor-juni18
Oregano, rosmarin, timjan, mynta, salvia och dragon. nu är de som allra finast. Redo att tas tillvara för senare användning och för att skördas och användas generöst i sommarmaten.
skogtillbord-örtkryddor-juni18
Tre örtkryddor med citrusdoften gemensam. Citronmeliss, citronverbena och citrontimjan. Finstämda citrustoner som passar till olika saker.

Samma sak gör jag med rosmarin och timjan. Både vanlig kryddtimjan och den med doft av citron passar att torka. Alla torkade kryddor stoppas in i burkar när de förlorat all fukt. Det tar minst en månad. Lite beroende på vädret. Jag behåller buketterna i burken och gör på jamievis, tar upp kramar buketten över det som ska smaksättas.

Annars är vinäger en bra förvaringsplats för kryddor och alldeles särskilt bra funkar det för dragon. En helt fantastisk inläggning som jag inte vill vara utan. Mer om det finns i länken nedan liksom en hel del annat kryddprat. Jag har haft inlägg om timjan, salvia, mynta, rosmarin och annat och det är bara att följa länkarna så får du veta mer.

Örtkryddor – mitt i skördetiden

Dragon

Rosmarin

Timjan

Salvia

Mynta

Citrondoftande örtkryddor

Skynda ut och plocka flitigt av den doftande härligheten! Allt gott! Hälsar Kat : )

Vinbärspaj - sötsyrligt sommarfika
Riddare räddar gammalt bröd