Riddare räddar gammalt bröd

29 juni, 2018
Kategori:
skogtillbord-riddare-juni18

Halvgammalt vitt matbröd. Lite torrt och småtrist. Eller kanellängden som vi skar giriga bitar av i förrgår. Idag är den inte lika upphetsande, men den kan bli. Vi satsar på riddare, fattiga och rika. Välkommen in i köket!

Tidig morgon, plinget i dörren när jag kliver in på bageriet och doften. Nybakat, fortfarande varmt. De frukostarna är något särskilt, men sedan går det fort utför.

Brödet tappar charmen och efter ett par dagar är det inte alls samma sak, men det finns faktiskt en hel del saker att göra för att ge det liv igen. Gammalt- bröd-akuten presenterar här riddartricket. Barnens favorit! Det som får en att känna lyckan över en gammal torr brödbit. Nu när du vet vad den kan bli.

Det hela går ut på att skiva brödet och doppa det i en enkel pannkakssmet för att sedan steka det frasigt och gyllenbrynt. Genialt enkelt och förvånansvärt gott. Metoden är absolut inte ny, men kanske lite bortglömd. Vi dammar av den för det här är så gott.

skogtillbord-riddare-juni18
Vi hämtar brödet alldeles nybakat. Doftande varmt. Efter en ljuvlig frukost blir det liggande ett par dagar. Lite torrt och småtrist, men vi gör riddare och brödet får ett helt nytt liv igen.
skogtillbord-riddare-juni18
Det kan göras avancerat med rårörda bär, glass och grädde, men allra bäst är det enklaste. Vänd de frasiga och alldeles nystekta riddarna i socker och kanel. Ät direkt eventuellt med färska bär. Oslagbart sommargott!

Fattiga riddare görs på vitt matbröd. Man kan tänka sig olika tjusiga sätt att servera det på, men här är enklast bäst. Allra godast är de precis nystekta. Ta skivorna direkt ur pannan och vänd dem i en blandning av socker och kanel. Ät direkt! Sylt? Visst om man vill, och kanske en klick grädde, men jag gillar bäst fraset av nystekt och den lite smöriga smaken ihop med kanelsockret.

Fattiga eller rika då? Vad är skillnaden? Fattiga görs på osötat vitt matbröd och de rika på sött vetebröd, annars är principen densamma.

Fattiga eller rika riddare

  • 4 -6 skivor av halvtorrt vitt matbröd eller skivor av några dagar gammalt vetebröd typ kanellängd
  • 1 ägg
  • 1 ½ dl mjölk
  • ½ dl vetemjöl
  • en aning salt

Till servering

  • 2 msk socker
  • 2 tsk malen kanel

Gör såhär

  1. Vispa ihop ägg, mjölk, mjöl och salt. Hetta upp en stekpanna med lite rapsolja och en klick smör.
  2. Vänd brödskivorna i smeten och lägg i pannan. Håll koll på värmen, det får inte bli för varmt. Vänd när de fått riktigt fin färg.
  3. Blanda socker och kanel och häll upp på ett fat. Vänd det heta, gyllenbrynta brödet i sockerblandningen. Ta en tugga!

Världens enklaste fikabröd och det perfekta sättet att återanvända gammalt bröd. Vill du ha ett mindre sött alternativ till att hindra brödet från att hamna i soporna så kan du titta på inlägget om Panzanella, en italiensk bröd- och tomatsallad.

Allt gott! Hälsar Kat : )

Skördetider bland mina örtkryddor
Rödbetshummus - en skön röd röra