Rödbetshummus – en skön röd röra

27 juni, 2018
skogtillbord-rödbetshummus-juni18

Alltså mina rödbetor! De växer så det knakar och just nu äter vi rödbeta på längden och på tvären. På repris går vår rödbetshummus. Silkeslen, smakrik och en skönhet på bordet. Välkommen in i köket!

Den som nu skakar på huvudet i tvivel har fel. Det är verkligen årets skörd av egna rödbetor på bilden i galleriet nedan och hemligheten är att förgro dem. Jag startade tidigt i växthuset och fyller hela tiden på med nya frösådder i stora brätten.

När de vuxit till sig något planterar jag ut dem med lagom avstånd och sedan dröjer det inte länge innan det är dags att skörda.

Här, precis som på många ställen råder bevattningsförbud. Att fylla kannor är okej och jag kånkar, men rödbetorna behöver inga mängder eftersom jag har ett tjockt lager med gräsklipp mellan raderna. Är du intresserad av täckodling och vill veta mer om gräsklippet som gödning och fukthållare så lyssna gärna på det här avsnittet med Nils Åkerstedt i podden Odlarna.

Men det här var ett sidospår, nu ska vi laga mat. Rödbetshummus är den perfekta röran att bre på en bit rostat eller grillat bröd, att dippa grönsaker i, eller att servera som del i en enkel vegetarisk middag med rostad färskpotatis, fetaost och någon sorts sallad. Enkel grön eller varför inte tomatsalladen panzanella.

skogtillbord-rödbetshummus-juni18
Rödbetshummus gör du snabbt och enkelt. Resultatet är lysande gott och galet snyggt!

Min idé om en hummus är att den ska vara helt slät. Ofta tycker jag att det är gott med lite grövre röror, men den här ska vara silkeslen. En bra stavmixer eller en matberedare gör jobbet snabbt.

Receptet är till en stor sats som räcker till minst 6 personer. Det går fint att halvera eller att ha på lut i kylen som snabbmat i flera dagar. Och såhär går det till:

Rödbetshummus

 • 2 förpackningar kokta kikärtor
 • 2 kokta rödbetor
 • 1 vitlöksklyfta
 • ½ dl olivolja (eller lite mer)
 •  saften från ½ citron
 • ½ tsk salt

Till servering

 • ½ dl blandade frön t.ex. pumpa- och solrosfrö
 • finskuren sallads- eller gräslök

Gör såhär

 1. Skölj av kikärtorna. Skala de kokta rödbetorna och lägg dem tillsammans med kikärtorna i en matberedare.
 2. Dela vitlöksklyftan ett par gånger och lägg i den tillsammans med olja, pressad citron och salt.
 3. Kör beredaren till du har en slät hummus. Kanske behövs lite mer olja eller en skvätt vatten för att få rätta konsistensen. Smaka av och lägg eventuellt till lite mer citron eller salt.
 4. Lägg upp i en skål och skeda över lite olja. Strö över frö och finskuren lök.

 

Vill du titta på andra somriga recept med rödbeta så finns det ett med rödbetspicklade ägg vid länken här och en sagolikt god paj här.

Allt gott! Hälsar Kat : )

Riddare räddar gammalt bröd
Jordgubbsdessert