Rödbetspicklade ägg till midsommarbuffé

20 juni, 2018
skogtillbord-pickladeägg-juni18

Kaboom! Midsommarafton är det definitiva startskottet. Nu är sommaren här! Vi dukar upp till buffé. Sill, lax, fina små kalvfärsbiffar, potatissallad och vackert rödbetspicklade ägg. Välkommen in i köket!

Ägg är perfekt på buffébordet. Gillas av många och kan göras superenkelt. Hårdkoka och ställ fram räcker långt, men jag jobbar på lite extra. Jag vill lägga ett litet smaksting till äggen och dessutom addera spektakulär färg.

Smakbilden känner vi igen. Det bygger på samma grundlag som vi använder till sill och annat. En enkel 1-2-3- lag, det vill säga: en del ättika, två delar socker och tre delar vatten. Inga konstigheter det här är en kombination som stått på svenska festbord sedan lång tid tillbaka.

Jag lägger i en skivad rödbeta, mest för att sätta färg. Smaken kommer inte märkas. Det gör däremot löken som skivas i. Ytan på ägget kommer att ta åt sig av den färgade ättikslagen och få fin smak samtidigt som de blir vackra.

skogtillbord-pickladeägg-juni18
Rödbetspicklade ägg bjuder på fin smak och vacker färg. Dessutom är det en garanterad ingång i ett spännande samtal om mat.

Jag halverar äggen och serverar dem med en klick majonnäs, finhackad gräslök och lite kryddblommor från lök, timjan och salvia. En pärla på buffén.

Majonnäs gör den som vill alldeles själv och med en stavmixer tar det runt 15 sekunder. Receptet hittar du vid inlägget här. Äggen är urenkla att göra, men behöver lite tid för att dra i lagen. Jag lät dem ligga 12 timmar. Inget att vänta på alltså, bara att sätta igång och såhär går det till:

Rödbetspicklade ägg

 • 8 ägg
 • 1 dl ättika
 • 2 dl socker
 • 3 dl vatten
 • 1 färsk rödbeta
 • 1 röd lök, eller ett par små knipplökar

Gör såhär

 1. Hårdkoka äggen och ställ att svalna.
 2. Blanda ättika, socker och vatten i en kastrull. Skala rödbetan och skiva den tunt. Skala och skiva löken.
 3. Lägg rödbeta och lök i kastrullen och koka upp. Låt koka ett par minuter innan du ställer åt sidan så att lagen svalnar något.
 4. Skala äggen och lägg dem i en burk. Häll över lagen som ska täcka äggen. Jag brukar ta bort rödbetsskivorna men behålla löken i. Får rödbetorna ligga kvar tycker jag att färgen blir för stark.
 5. Ställ i kyl. Äggen är klara att ätas efter 12 timmar, men de klarar sig i lagen upp till en vecka så länge lagen täcker. Äggen kommer att färgas mer och mer för varje dag.

 

Det här är en perfekt rätt för många av dem som valt bort kött och fisk. Vegetariskt nja, men många vegetarianer behåller både ägg och mejeriprodukter i sin mat. Allt gott! Hälsar Kat : )

På vår midsommarbuffé
Almedalsdrinken som alkoholfri midsommarbål