Alkoholfri midsommarbål

13 juni, 2018
Kategori:
skogtillbord-almedalsdrink-juni18

Immande, iskall med smaker hämtade direkt från sommarsverige. En doft av fläder, en ton från jordgubbar och en uppfriskande liten myntakick. En drink för snabba repliker och klara tankar för nu handlar det om alkoholfritt. Välkommen in i köket!

Alkoholfri drink känns som en motsättning, men inte alls. Vi är en växande skara som väljer att dricka annat och vi har en bartender som support.

Örjan Åstrand heter barmästaren som satsat stort på det alkoholfria. Två böcker har han skrivit i ämnet och det är han som står bakom Almedals-drinkarna. Varje år sedan 2012 har han komponerat en drink på temat alkoholfritt för det stora evenemanget. Fläder och jordgubbe smaksatte premiärversionen.

skogtillbord-almedalsdrink-juni18
Almedalsdrinken från premiäråret 2012. Immande kall med friska, spritsiga smaker av sommar. Alkoholfritt kan bli väl sött, men här har bartendern Örjan Åstrand hittat så rätt, som han för övrigt alltid brukar göra.

Drinkar och bål är ofta rätt söta, men Örjan är mästare på att hitta balansen. Det känns festligt och inte alls som saftkalas. Ursprungligen är receptet som presenteras här tänkt som en drink, men jag har gjort det som bål till midsommar och det blir kanonbra.

Men, det där med alkoholfritt, är det inte mest skittrist och präktigt? Jag vet inte. Det kan nog ha att göra med i vilken grad man predikar om saken. Jag väljer bort, men snackar inte så mycket om det och har inga åsikter om hur andra gör.

Såhär såg den ut Almedalsdrinken 2012. Ni får den i min fria tolkning och den kommer i en bålversion som ser ut såhär:

Almedalsdrinken – bålversionen

(8 – 10 personer)

  • 15 jordgubbar + några som dekoration
  • 1 ½ dl outspädd flädersaft
  • 1 lime
  • is
  • 1 ½ l fruktsoda eller Sprite
  • Ett par kvistar mynta
  •  (mineralvatten)

Gör såhär

  1. Gör bålen precis innan den ska serveras så att inte isen smälter och späder ut smaken.
  2. Mosa jordgubbarna med en muddler. Om du som jag ingen har så funkar det bra med en mortel.
  3. Häll på den koncentrerade saften och pressa i limen. Fyll på generöst med is och häll på fruktsoda eller Sprite.
  4. Rör om. Krossa myntakvistarna lätt och lägg i dem. Smaka av och fyll eventuellt på med en aning mineralvatten. Det finns dock inte med i originalet.

Gott och läskande för alla och verkligen en höjdare att satsa på till midsommarfesten. Vill du göra din egen flädersaft till drinkar, bål och annat så har du recept på det vid länken här.

Allt gott hälsar Kat : )

Rödbetspicklade ägg till midsommarbuffé
Flädersaft - nu blommar det