Panzanella – en tomat- och brödsallad

21 augusti, 2017
panzanella-aug17

Tomatdagar! Oavsett om du odlar själv eller inte så är det här bästa tiden. Det är nu de är som sötast och mest smakrika. Varje dag är en tomatutmaning. Idag blir det Panzanella, en märkvärdigt bra kombination av tomater och gammalt bröd. Välkommen in i köket!

Gammalt bröd är en underskattad råvara. Kan man säga så? Hursomhelst så är det där lite torra tråkiga mycket användbart. Det ska vara just torrt, absolut inte mögligt eftersom brödmögel är mindre hälsosamt och sprider sig i brödet på ett sätt som inte alltid syns tydligt. Man kan alltså inte skära bort det synliga och hoppas att resten är okej.

Surdegsbröd som får ligga luftigt brukar torka på rätta sättet. Just idag får det nytt liv i en sallad från Italien. Den finns i många varianter och jag gillar att göra den så enkelt som möjligt, men förutsättningen är riktigt goda tomater och gärna en egenodlad krispig gurka.

panzanella-aug17
Panzanella är salladen som säkert har sitt ursprung i gammalt bröd. En sätt att ta tillvara och ge ett helt nytt liv till något som annars kändes rätt passé.

Den som slår sig ner på en taverna i Florens kommer att få salladen med brödet mjukt efter att det dragit i en blandning av olja och vinäger. Jag gillar knaprigt krisp och steker brödet i olja innan det blandas i salladen strax innan servering.

Vet ni förresten att torrt bröd inte alltid är bara torrt? Har brödet förvarats kallt så är det istället så att förändringar i stärkelsen gör det hårt. Till viss del kan den mjuka konsistensen hämtas tillbaka om brödet får en liten värmekick i rost eller panna.

Jag presenterar en enkel variant av salladen, men den kan absolut byggas ut och bli till en hel måltid. Gör ett tillägg av kokta bönor, stora vita eller svarta. Den kan serveras med ägghalvor eller varför inte med ost? Tunt skivad parmesanost eller ett par generösa skivor krämig italiensk Taleggio.

Panzanella

 • 4 skivor surdegsbröd, gammalt och torrt går utmärkt
 • 600 g tomater, gärna (solvarma) blandade sorter
 • 1 liten gurka
 • 1 röd lök
 • svarta oliver, så många du vill
 • färsk basilika, generöst

Dressing

 • 2 msk rödvinsvinäger
 • 3/4 dl olivolja
 • ½ vitlöksklyfta, riven
 • salt
 • svartpeppar

Gör såhär

 1. Skär brödet i tärningar. Jag gör dem rätt stora. Droppa olja över och salta lätt. Stek till fin färg.
 2. Skär tomaterna i bitar. Tärna gurkan grovt.  Skiva löken så tunt du kan.
 3. Blanda dressingen i en stor skål. Vinäger, olja, salt och peppar. Vänd ner tomater, gurka, lök och oliver. Låt stå i rumstemperatur för att dra tio minuter.
 4. Precis innan servering vänder du ner brödet och blad av färsk basilika.

 

Ät som en del av en större måltid, som sidorätt eller som en lätt lunch.

Kastar mig genast ut i växthuset för att skörda mer av det röda, oranga, gula, gröna och brunröda, doftande guldet. Ikväll blir det mer tomatmat. Vadå? Hm, vi får väl se. Hälsar Kat : )

Moussaka med hela tjocka släkten
Kräftmacka de luxe