Kräftmacka de luxe

17 augusti, 2017
Kategori:
kräftmacka-aug17

Det doftar sensommar. Ringblomma, krasse och krondill. Vardagen är på ingång, men inte utan fest! Kräftkalas! Kräftmånen hänger där den ska och borden är dukade. En gång, och en till, men sedan vill jag ha kräftor utan stora arrangemang. Då blir det kräftmacka de luxe. Och kanske är den det bästa av allt. Välkommen in i köket!

Jag ordnar gärna kalas utan att alls vara en festprisse själv. Trivs bäst med förberedelserna och arbetet innan. Gillar att laga till, göra fint och att se förväntan hos andra. Sedan kan det vara för min del. Då vill jag helst ner till vattnet, doppa fötterna och bara sitta. Men kräftorna vill jag inte vara utan.

Det är då man ska ha en kräftmacka de lux redo. En att njuta alldeles för mig själv. Gärna med skratt, skål och sång i bakgrunden. Den ska vara grandios fast enkel. Generös utan tillgjorda konstigheter.

Och hörrni, den passar faktiskt inte alls bara i ensamhet på bryggan utan gör sig i alla sorters sällskap, små eller stora. Det här kan bli en förrätt, en kvällsmacka, en efter-föreställningen-supé, en schyst lunch eller precis vad ni vill. Gott, enkelt och lite lagom lyxigt.

kräftmacka-aug17
Det här är till dig som älskar kräftor och vill skippa partyhatten för bara en lugn kväll med riktigt gott käk.
kräftmacka-aug17
Sensommarfröjd! Ringblomma, krasse och krondill. De hör ihop och ingen missar doft- och färgsignalerna som ropar att sommaren har nått höjden. Den rika skördetiden är här med kräftfesten som ett utropstecken.

Igen kommer ett recept som inte säger något om exakta mått. Det generella måttet här är ”generöst” och det är fritt för tolkning.

Förutom det vill jag rekommendera kärleksfull noggrannhet. Det spelar roll om sallaten är krispig eller halvvissnad. Krondillen ska ha den rätta kraftfulla doften eftersom den är mer än piff. Äggen är inte lika goda efter 20 minuters kokning. Smörstekt bröd behöver omsorg.

Ja, ni förstår att det handlar om ack så viktiga detaljer. Det är ofta de som skiljer mediokert från fantastiskt.

Men, är inte detta slöseri?! Bara kräftstjärtarna på macka!? Jo, så får vi inte göra. Allt ska såklart användas och därför kommer alldeles snart en blogguppföljare som handlar om kräftfond på skalen. Inga skal i soporna alltså. Spara ett dygn i kylen eller frys så startar vi snart upp ett fondkok.

Nog om detta nu kör vi. Och såhär går det till:

Kräftmacka de lux

 • Hela kräftor att skala
 • Sallat
 • Ägg
 • Krondill
 • Gräslök eller lökblast
 • Gott bröd att steka eller rosta

Dillaioli

 • 1 ägg
 • 1 msk fransk senap
 • 2 ½ dl rapsolja
 • 2 kryddmått salt
 • 1 grovhackad knippa dill
 • lite finriven vitlök.
 • (ev lite citron)

Gör såhär

 1. Vi börjar med majonnäsen. Jag använder en stavmixer och då går det på 30 sekunder. Viktigt är att alla ingredienserna har samma temperatur. Jag kör på rumstempererat.
 2. Knäck ägget i behållaren till en stavmixer. Klicka i senap och häll på oljan. Allt på en gång. I med saltet innan du sätter stavmixern i behållarens botten och kör igång. Dra mixern uppåt och förundras över hur lätt det är att göra majjo.
 3. Lägg i dillen och kör snabbt med mixern igen. Smaka av med lite riven vitlök och eventuellt några droppar pressad citron. Klart. Ställ i kyl.
 4. Skala kräftstjärtar, så många du har lust till. Resterna, kräftkroppar och stjärtskal sparas i kyl ett dygn eller i frys. De kommer glädja dig senare som fond. Tänk kräftsoppa eller risotto!
 5. Koka ägg medelhårda, ca 6 min. Skär sallaten, plocka de fina fröställningarna från krondillen. Skär gräslök eller lökblast i fina ringar.
 6. Smörstek eller rosta brödskivorna. Skiva äggen och starta upp mackbygget.

Mackan ska kännas rik. Den ska dofta friskt av dill, krondill och kräftor. Mmm, nu är vi tysta och bara njuter tills det är dags att koka fond på skalen.

På återseende hälsar Kat : )

Panzanella - en tomat- och brödsallad
Rödbetspaj - nyskördat i pajform