Clafoutis – fransk körsbärspannkaka

12 juli, 2018
skogtillbord-clafouti-juli18

Clafoutis, ” lantlig kokkonst för vardagsmiddagen”, så beskriver Julia Child en fransk körbärspannkaka som jag vill kalla fantastisk. Om det här är vardag, vad är då fest? Välkommen in i köket!

Ni känner väl till Julia Child?  Om inte så har ni en skatt att öppna. Hon var en underbar personlighet med en spännande historia. Amerikanskan som gifte sig i Paris och började intressera sig för fransk kokkonst som hon sedan flitigt delade med sig av på många olika sätt.

Vill ni se en snutt TV- och mathistoria så kika på youtube efter Julia Child och ”The frech chef”. Och naturligtvis ännu viktigare är att läsa hennes världskända bok, tegelstenen: ”Det goda franska köket”.

Meryl Streep spelade rollen som Julia i filmen Julia& Julia som kom för ett antal år sedan. Kul sysselsättning för matnördar en regnig eftermiddag.

Men nu är det körsbär vi ska ägna oss åt. Receptet är presenterat av Julia och därmed är det autentiskt franskt. Hon ändrade ingenting utan höll sig till originalen. Nu är jag inte Julia och jag tar mig friheten att trots allt göra ett par små ändringar.

skogtillbord-clafouti-juli18
Det dignar och grenarna hänger tunga av de klarrödaste körsbär jag sett. Makalöst vackra. Och goda! Hittar ett recept på clafoutis, körsbärspannkaka, i Julia Childs bok ”Det goda franska köket”. Måste testas!

Inga stora saker, men ändå. Jag minskar på sockret och lägger till en näve mandlar. Dessutom gräddar jag den inte lika länge som Julia. I stort sett är den trots allt lika.

Clafoutis – fransk körsbärspannkaka

 • 7 dl urkärnade, helst svarta, bigaråer
 • 3 ägg
 • 3 dl mjölk
 • 1 ¼ dl vetemjöl
 • ½ dl socker (Julia säger ¾ dl)
 • 2 krm äkta vaniljpulver
 • en nypa salt
 • ½ dl hel mandel

Till servering

 • florsocker
 • vispad grädde

Gör såhär

 1. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ägg, mjölk, vetemjöl, socker, vaniljpulver och salt till en klumpfri pannkakssmet.
 2. Halvera mandlarna på längden.
 3. Smöra en ugnsfast form och häll i smeten. Fördela körsbär och mandel över ytan.
 4. Grädda 35 – 40 minuter. Smeten ska puffa upp och få fin färg.
 5. Ta ut och dutta florsocker över. Använd en finmaskig sil så blir det ett fint luftigt florsockerfall över pannkakan. Servera varm eller ljummen med vispad grädde.

Jag är svag för pannkaksvarianter och vill du kika på ett par andra så kan du titta på inlägget om dutch baby eller på det om scouttidens krabbelurer.

Allt gott! Hälsar Kat : )

Vispat brynt smör
Fin stekyta är bästa kryddan