Vispat brynt smör

15 juli, 2018
Kategori:
skogtillbord-vispat brynt smör-juli18

En bra, men vardaglig ingrediens + värme och allt är förändrat. Vilken förvandling till en absolut doft- och smaksensation. Nu blir det vispat brynt smör! Välkommen in i köket!

Här kommer ett inlägg om något synnerligen underbart och vansinnigt enkelt. Det blir vispat brynt smör att testa till exempel till:

  • Rostat knäckebröd. Just det rostat. Både brödet och smöret har utvecklats i smak och tillsammans…gudomligt!
  • Eller till annat bröd. Allra helst alldeles nybakat. Och gärna med något grönt på toppen.  Finhackad dill, eller riktigt fint skuren gräslök.
  • Brynt vispat smör till nykokta grönsaker är ett av mina bästa sommartips. Potatis, morötter, knipplök och rödbetor. Magiskt!
  • En klick av smöret på en nygrillad bit riktigt bra kött. Alltså vem vill ha något annat?
  • Och till fisk. Till kokt. Till grillad. Till stekt. Fantastiskt!

Alla de här varianterna kan förstärkas med godsaker som finskuren gräslök, dill, färskriven pepparrot eller aningen riven vitlök. Kapris är också underbart och säkert kan du addera ytterligare smaksättning efter egna preferenser.

skogtillbord-bryntvispatsmör-juli18
En enda råvara som genomgår en total förvandling egentligen bara av temperaturförändring. Komplexa dofter och smaker döljer sig i den från början rätt anonyma smörklumpen. Vispat brynt smör är så mycket mer!

Går inte allt åt direkt så kan smöret sparas i kyl flera dagar.

Nå, nu till smöret och såhär går det till:

Vispat brynt smör

200 g smör

Gör såhär

  1. Hetta upp smöret i en kastrull. Det ska vara varmt och du ska vara beredd att vispa rejält hela tiden i kastrullen så att proteiner och socker som finns i smöret inte hamnar på botten och bränns. Brynt är inte bränt! Bränt är bittert och det vill vi inte ha.
  2. Under tiden som du vispar så försvinner det vatten som finns i smöret. Värmen stiger och det bryntas magi verkar. Mängder av doft- och smakämnen bildas. Dofterna som stiger har en lätt kola- eller nötton.
  3. Färgen mörknar och blir först gyllengul sedan aningen mörkare, men hela tiden med gyllen som förnamn. Och ungefär här ska smöret bort från värmen och genast hällas över i ett annat kärl. Ingen mer värme nu för då bränns det.
  4. I det här läget kan man stanna och genast servera smöret hällt över grönsaker eller en bit fisk, men man kan ta det ett steg till.
  5. Ställ smöret kallt och låt det stelna. När det stelnat tar du det från kylan och vispar upp det med en elvisp. Det ska bli fluffigt och nästan vitt. Och nu är vi framme. Här har du den gyllne smakförbättraren brynt vispat smör. Väl bekomme!

Mer om det bryntas magi kan du läsa i inlägget om maillardeffekten vid länken här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Stekt persika med getost - Prova genast!
Clafoutis - fransk körsbärspannkaka