Stekt persika med getost – Prova genast!

24 juli, 2018
skogtillbord-stektpersika-juli18

En förrätt? Huvudrätt eller efterrätt? Alltihop om ni frågar mig. Den här lilla rätten passar alltid. En symfoni av välstämda sommarsmaker. Och dofter! Det blir stekt persika med mera. Välkommen in i köket!

Jag vandrade gata upp och gata ner i den lilla staden Lucca i Toscana och det doftade sött, fruktigt och marmeladigt. Det var persiko- och aprikostider. Från köksfönstren ångade de mest förföriska puffar och nu har jag dem härhemma.

Det här är det allra enklaste man kan hitta på att laga under dessa sommarens hetaste dagar. Det går blixsnabbt och smakerna är verkligen utsökt delikata. En udda blandning att ställa frågor inför.

Rosmarin och honung? Oja, det finns en sådan vänskap mellan dessa två. Det kärvt barriga möter mild, aromatisk sötma. En sötma som förstärker den från persika och aprikos och som är så fin till ostens sälta.

Men stekt persika? Frukt innebär socker och socker tillsammans med stekpannans hetta och en klick smör karamelliserar ytan till perfektion. Ni hör. Jag är helt såld.

skogtillbord-stektpersika-juli18
Doften av stekt persika och aprikos är milt marmeladig. Som att går förbi ett öppet köksfönster i den lilla staden Lucca i Toscana. Sniffa och blunda så fattar ni.
skogtillbord-stektpersika-juli18
Hela köket doftar smör och lite sött av persika och aprikos. Men stekt persika? Absolut svar ja! Den fruktiga sötman med ostens sälta, ett litet honungsbling och en seriös touch av rosmarin. Gudomligt!
skogtillbord-stektpersika-juli18
Det är lätt att halvera och kärna ur både persikor och aprikoser. Vänd på frukten så syns en skåra vid skaftet. Skär längs med den runtom så är det bara att pilla bort kärnan.

Receptet är lätt slarvigt. Det är tillåtande och kräver inga exakta mått. Lägg till eller dra ifrån efter eget behag.

Jag använde mig av både persikor och aprikoser, men det räcker med bara persikor, eller med bara aprikoser för den delen.

Stekt persika med getost

  • 1 persika per person, eller tre aprikoser eller blandat
  • smör
  • kvistar av färsk rosmarin

Till servering

  • 50 g getost, chevre per person
  • lite honung

Gör såhär

  1. Halvera frukten och ta bort kärnorna. Hetta upp smör i en stekpanna och lägg i kvistar av rosmarin.
  2. Lägg i frukten med den snittade sidan ner. Stek varsamt till fin karamelliserad yta. Vänd en liten stund så att frukten blir varm, men absolut inte mosig.
  3. Lägg upp och bryt eller skär osten över. Rippla en liten fin honungsslinga på frukt och ost. Sommar på ett fat!

Bästa steksmöret är ghee. Kan kännas som ett stort sommarprojekt, men åh vilken glädje jag har av att kunna steka frukt som här, eller nyskördade grönsaker i smör utan risk att det bränns. Vill du veta hur man gör så kika i inlägget här.

Allt gott! Hälsar Kat : )

Nattjäst frukostfralla
Vispat brynt smör