Nattjäst frukostfralla

26 juli, 2018
Kategori:
skogtillbord-nattjäst-juli18

Vakna och minns! Nattjäst frukostfralla väntar i köket och du hinner precis brygga kaffe så är det dags att ta plåten ur ugnen. Smöret smälter mellan fingrarna och vi har långt kvar på sommaren! Välkommen in i köket!

Oftast när jag lagar mat så höftar jag. Det blir en nypa, en näve och en skvätt, men ibland måste man vara exakt som när det kommer till bakning. Det här är ett av recepten jag kan utantill. Och det har hängt med länge för att det är så ovanligt bra och föredömligt enkelt.

Genast ska jag berätta att det inte är mitt. Säkra bakrecept är inget för den som höftar i köket. Här krävs koncentrerad skärpa och exakthet. Recept på bakat står andra för, men jag har researchat och testkört.

Det här kommer från en blogg som fanns och var omåttligt populär, Pain de Martin. Men var tog den vägen? Nåja, recepten finns kvar vid länken här och den här killen är grym! Inte proffs när han startade utan en synnerligen begåvad, intresserad amatör.

Mycket handlar om surdeg, men inte det vi ska baka idag. Eller ikväll. Ett superenkelt recept på konceptet nattjäst frukostfralla. Läs, lär, baka och njut!

skogtillbord-nattjäst-juli18
Du snusar lugnt i sängen, men i köket pågår full bakaktivitet. Nattjäst frukostfralla betyder varma bröd med smältande smör till solig sommarfrukost.

Bröden passar för övrigt inte bara på sommaren utan är lika bra en höstdagjämning, en novemberlördag, juldagsmorgon, till vårfrudagen eller kort sagt varje dag.

Ett litet extratips får ni som inte är Martins. Hur i hela friden får man fast små goda frön på brödet? Mjölet blir som ett klister ihop med lite vatten så det är bara att spraya lite försiktigt och strö på önskat frö. Jag brukar göra några olika. Någon med sesam, något med vallmo-, solros-, och pumpafrö.

Här kommer Martin Johanssons nattjästa frukostfrallor. Ett recept att plugga in och plocka fram ofta. På proffsigt bakvis jobbar Martin med helst med viktmått, men han lägger ändå till ett lite osäkrare volymmått.

Nattjäst frukostfralla

(8 – 10 st)

 • 3 g färsk jäst (3 kryddmått)
 • 300 g vatten (3 dl)
 • 390 g vetemjöl special (6 ½ dl)
 • 9 g salt (1 – 1 ½ tsk)
 • en klick honung
 • sesam-, solros-, pumpa- eller vallmofrö

Gör såhär

 1. Rör ihop jäst, vatten, mjöl och salt. Jag brukar köra i maskin. Jäs övertäckt i rumstemperatur över natten.
 2. På morgonen sätts ugnen på 250 grader.
 3. Häll ut degen på mjölat bakbord och vik den. Det vill säga vik överkanten mot mitten, sedan underkanten så att den överlappar. Efter det görs samma sak fast från sidorna. Låt degen jäsa 30-45 minuter beroende på hur länge du orkar vänta.
 4. Dela degen i åtta eller tio bitar. De ska inte rullas. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
 5. Vill du ha frön på så duscha lite vatten på bröden med en blomspruta. Strö på frön.
 6. Sätt in bröden i ugnen och grädda till fin färg. Räkna med att det tar 10-14 minuter. Ta ut och dela genast ett. Bre på smör och njut i stillhet innan du ropar till frukost.

Känns momentet med vikningen krångligt så kan du kika på en liten film vid länken här.

Allt gott! Hälsar Kat : )

Här dansar herr surgurka
Stekt persika med getost - Prova genast!