Krabbelurer för utflykt inomhus

22 maj, 2016
krabbelurer, rabarberhallonkompott

Alltid redo…eller i alla fall nästan. Det är utflyktstider. Prickar in gökotta och picknickens dag i kalendern. Men ute faller ett lätt duggregn och jag känner sådär inför regnkläder och fuktiga mackpaket. Vänder mig till krabbelurerna som en gyllne medelväg.

Krabbelurer! Känner ni till dem. Det är en scoutgrej. Tror jag..? Det var i alla fall så de introducerades i mitt liv. Min scoutledare var alldeles, alldeles underbar, men hajk var inte hennes grej. Skogen var henne avlägsen. Hon ville vara inne. Sitta och prata och gärna äta något gott.

Det blev en hel del krabbelurer. Jag tror att tanken egentligen är att de ska tillredas i fält. I en panna över öppen eld. Och jag har ett svagt minne av att vi knöt ihop en slags ställning som skulle underlätta och hålla kärlet på plats, men den kom liksom aldrig utanför dörren.

Vi höll oss inomhus. Det mest äventyrliga var att vi satt på golvet och åt och att det inte fanns några tallrikar så man fick balansera sylt och grädde bäst det gick. Alltihop var mycket trevligt och gott om än inte särskilt vildmarksmässigt.

krabbelurer-rabarberhallonkompott-galleri
Krabbelurer, utflyktsmat för den ambitiösa och inomhusfika för oss andra. Äter dem med kompott på nyskördad rabarber och förra sommarens sista skogshallon.

Jag tar en tur i regnet till lotten och plockar lite rabarber. Kokar ihop en kompott tillsammans med det sista av förra årets skogsplockade hallon. Kompott passar de små krabbelurerna som kan beskrivas som en blandning av pannkaka och sockerkaka. Genialiskt påfund. Så gott och lättsamt. Ett perfekt koncept för mig som inte är något annat än rätt dålig på att baka.

Men det här gjorde jag bra. Och skulle bara fattas annat efter den rejäla skolning i ämnet som scouttiden bjöd på. Tittar ut och nu skiner solen. Barnen droppar in en efter en lockade av dofterna och vi bär ut alltihop på innergården. Någon utflykt är det väl knappast, men fika i solen. Och det är gott nog just idag.

Rabarber- och hallonkompott

 • 300 g rabarber
 • 2 dl hallon
 • 4 msk socker, varav en ev. kan bytas mot syltsocker

Krabbelurer ca 14 st

 • 4 ½ dl vetemjöl
 • 2 ½ dl socker
 • 1 ½ tsk vaniljsocker
 • 2 tsk bakpulver
 • 1 ½ dl mjölk
 • 2 ägg
 • (florsocker)

Gör såhär

 1. Skär rabarerna i bitar. Lägg i en kastrull tillsammans med hallon och socker. Vill du ha kompotten lite fastare i konsistensen så kan en matsked av sockret bytas mot syltsocker.Koka kompotten på låg värme utan lock till önskad konsistens. Rabarbern ska vara helt mjuk innan du tar den från värmen.
 2. Blanda ihop de torra ingredienserna i en skål. Rör i mjölk och ägg. Grädda krabbelurerna i en plättlagg eller i en vanlig stekpanna. Ett par matskedar smet till varje är ett ungefärligt mått. Själva gräddningen går snabbt och helst ska de ätas direkt.
 3. Servera nygräddade med kompotten och lättvispad grädde. Vi snyggpudrade med florsocker, men det är inte alls nödvändigt.
Bufféakuten - bjuder på primöromelett
Burgarnyhet, allt-gott-i-ett