Burgarnyhet, allt-gott-i-ett

21 maj, 2016
burgare, rotfrukter

Jag tänkte grillat, burgare och innovation. Ville ha något nytt att boosta en klassiker med. Och såhär blev det. Jag tänkte på goda grejer och plockade helt enkelt in dem i ett och samma burgarbröd. Ett superlyckat koncept. Ni måste prova!

Knapriga pommes vid sidan av burgaren är som det brukar vara, men jag gjorde om och stoppade potatisen inuti. Och det blev SÅ bra. Jag ville ha knaprigt, matigt och mustigt. Ni vet den där oemotståndliga smaken som blir av en maillardreaktion. För ni har väl hört om den?

En enkel beskrivning är att det är en kemisk reaktion som uppstår när man bryner något. Smakerna utvecklas och blir så oändligt mycket mer än de var innan. Det är helt enkelt den som gör att det blir just mustigt och smakrikt. Den vill vi ha mycket av och det utvecklas mängder när man ställer en plåt rotsaker och lök i ugnsvärme.

Men jag kände att maillard ändå inte var tillräckligt. Jag vill ha krisp också. Något knaprigt när jag tar en tugga av burgaren. Spänstig sallad absolut, men det räcker inte hela vägen. Testade att skära potatis och rotfrukter supertunt innan de åkte in i ugnen och det fick helt rätt effekt. Chipskrispiga kom de ut och fick en plats i min burgare.

burgare, rotfrukter, galleri
Jag tänkte burgare och saker som passar ihop. God färs, gärna vilt, nybakat bröd, riktigt knapriga ugnsgrönsaker och pepparrot tillsammans med majonnäs. Så måste det till något lite syrligt. Picklad lök eller lingonketchup. Jamen, det blev liksom hur bra som helst!

Något såsigt ska med såklart. Och idag kände jag för lite hetta, eller snarare sting. Varför inte pepparrot? Blandar färskriven i majonnäs och det blir perfekt. Ser ni var vi är på väg. En burgare med närodlade rötter som huvudnummer.

Men köttet då? Jag kör på vilt. Hjortfärs, salt och grill. Mer behövs inte. Köttet får smaka kött. Och självklart kan man byta hjorten mot en tamare variant. Nötfärs blir kanon.

Nu saknas bara något sötsyrligt så är vi hemma. Picklad rödlök blir helt ljuvligt till. Lingonketchup är ett annat förslag och det hittar du recept på här.

Den som har lust och oceaner av tid för sin burgarmiddag kan passa på att baka bästa burgarbrödet. För recept klicka på den blå länken här.

Nu sätter vi igång produktionen och såhär går det till:

Min burgarnyhet, allt-gott-i-ett(4 pers)

800 g färs av vilt eller nöt

Chipskrispiga rotfrukter

 • 500 g blandade rotfrukter, mest potatis men också gärna morötter och rödbetor
 • 1 gul lök
 • olja
 • salt

Picklad rödlök

 • 1 röd lök
 • 1 msk ättikssprit
 • 2 msk socker
 • 3 msk vatten

Pepparrotsmajonnäs

 • 1 ägg
 • 2 tsk fransk senap
 • ½ tsk salt
 • 2 dl rapsolja
 • färskriven pepparrot
 • ev finskuren gräslök

Tillbehör

Gör såhär

 1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala rotfrukterna och skär de supertunt. Morötterna kan skäras på längden. Hur syns i bildgalleriet. Skala och skiva löken så tunt du kan. Lägg på plåt, gärna klädd i bakplåtspapper. Droppa olja över, rätt generöst och blanda. Salta och ställ in i ugnen. Ta ut när de fått fin färg och är chipsknapriga.
 2. Skala och skiva rödlöken tunt. Blanda ättika, socker och vatten så att sockret löser sig. Lägg i löken.
 3. Min snabba majonnäs görs med hjälp av en stavmixer. Ett kanonbra redskap i köket. Har du ingen så önska dig en! Obs! det är viktigt att ingredienserna har samma temperatur när du startar.
 4. Knäck ägget i stavmixerns behållare. Klicka i senap, lägg i salt och häll på oljan. Allt på en gång. Sätt mixerstaven i behållarens botten, kör igång och dra staven långsamt uppåt. Voops, så var det klart. Blanda en del av majonnäsen, med färskriven pepparrot och kanske lite gräslök. Ta så mycket du tror går åt. Resten kan du spara i kylen minst en vecka.
 5. Dela färsen i fyra bitar. Rulla lätt till bollar och tryck till med botten av en kastrull. Ett bra knep är att lägga färsen mellan två bakplåtspapper innan du trycker till. Då lossar de lätt när de ska i pannan eller på grillen. Salta lätt innan du tillagar.
 6. Skär upp bröden och starta med att lägga på en hög krispiga rotsaker, köttet på dem följt av mer rotsaker, picklad lök, majjo och sallat. Locket på och så är det bara att hugga in.

 

Vill du kika på fler recept där goda saker samsas i bröd så kan du kolla in den här korvmenyn, eller varför inte en wrap med tortilliakänsla. Och vill du läsa mer om den egengjorda majonnäsens alla fördelar kan du titta på det här inlägget.

Har du frågor, eller önskemål om bloggens innehåll? Skriv en kommentar så svarar jag pronto! Eller kanske har du själv något tips att dela?  Gör jättegärna det. En fantastisk möjlighet att snabbt nå ut med idéer och synpunkter. Ta chansen och lämna en kommentar!  Hälsar Kat : )

Krabbelurer för utflykt inomhus
Baconlax och ärtmos - Nigellastyle