Pumpamos – välsmakande färgexplosion

1 oktober, 2018
skogtillbord-pumpamos-sept18

Vi bjuder på pumpamos till lammracksen. Det blir gissningstävling. Vad döljer sig i moset? Måste vara en blandning. Morot…eller gulbeta? Gul potatis, finns det ens? Det finns ju blå. Ingen prickar pumpan. Obegripligt, men nu ska den fram i ljuset. Välkommen in i köket!

Jag fattar ingenting. Hur kan en så mångsidig gröda vara så okänd? Bara det hur de ser ut. Olika i färg och form med ett gemensamt, de är ursnygga.

Under lagringstiden som kan vara i månader agerar de inredning med den äran. Och inte behöver man sticka in näsan i jordkällaren för att njuta av prakten. De håller fint och mognar i smak i ordinär rumstemperatur. Alltså är de en av de allra enklaste grönsakerna att lagra.

Men vad är väl skönhet och lagringsduglighet om smaken fattas? Ingenting att bekymra sig för eftersom pumpa är så gott. Jag vet att den förtalas, men kan det bero mer på matlagaren än på råvaran?

Kanske krånglas det för mycket. Eller för lite. Här har ni mina enkla tips och några recept att testa.

Jag säger smör! Eller olivolja. Salt eller ännu hellre ost. Bra ost med smak av lagring passar pumpa. Med de enkla ingredienserna fixar ni snabbt några av mina favoriträtter i pumpagenren. Knappt någon matlagning alls, men garanterat gott. Kika här vid länkarna på inlägg om ugnsrostad pumpa. Rosta i halvor eller rosta i klyftor.

skogtillbord-pumpamos-sept18
Höstens pumpor är glädje på många sätt. Jag samlar in en efter en och känner mig ofantligt rik. Så vackra, så goda och så lättlagat. Jag förvarar dem i rumstemperatur och de håller i månader. Verkligen en allt-i-ett-grönsak.

Den som vill stå länge vid spisen kan vända sig till Indien eller Thailand för recepttips. Då visar det sig strax att pumpan också har en trogen vapendragare i kokos. Värt en koll, men här och nu bjuder vi det allra enklaste. Vi gör ett mos.

Pumpamos

  • 1 matpumpa runt 700 g
  • 1 rejäl smörklick
  • salt
  • peppar
  • ett litet örthack, persilja, rosmarin eller timjan

Gör såhär

  1. Halvera pumpan och gröp ur fröna med en sked. Skala den med en kniv. Var rädd om fingrarna. Dela i bitar och koka i lättsaltat vatten.
  2. När pumpan är mjuk häller du av vattnet och lägger tillbaka pumpan i kastrullen. Lägg i en klick smör. Var generös. Mixa med stavmixer till ett slätt mos. Mixerstav går bra eftersom pumpa inte innehåller stärkelse som gör moset klistrigt.
  3. Smaka av med salt och peppar. Strö över lite örthack och lägg på en smörklick som får smälta över moset. Servera direkt.

Sorterna jag odlar kommer ur gruppen curcurbita maxima jag har den kraftfullt orangea Uchiki Kuri och den mörkt gröna Green Hokkaido som har en gulare färg på fruktköttet. Båda lagom i storlek på mellan ett halvt och ett kg. Dessutom odlar jag nakenfröpumpan Olga just för fröet. Mer om den kan du läsa i inlägget här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Äppelmos - rosa vaniljdoftande
Ugnsrosta grönsaker - fler än du tror