Ugnsrosta grönsaker – fler än du tror

25 september, 2018
skogtillbord-ugnsrosta-sept18

En liten påminnelse om hur enkelt det kan vara. Och gott! Ugnsrosta grönsaker, alltså hur bra är det inte?! Och jag lovar, den modiga eller möjligen slarviga kommer att belönas. Hur då? Följ med får ni se. Välkommen in i köket!

De flesta har inte ens kommit i närheten av att fatta möjligheterna. Potatis och möjligen någon annan rotfrukt okej, men sedan är det stopp. Vi gör som vi brukar utan att reflektera. Men här finns oändliga variationer att testa eftersom nästan allt grönt kan skjutsas in i ugnen en stund för att komma ut som en fantastisk måltid.

Det finns nästan inga gränser. Det här är en metod som passar för kylskåpsrensning. Ta ut allt grönt du har. Eller gå en sväng på bondens marknad och storshoppa. Våga blanda och ge.

Skär i bitar, lägg i form, droppa över fett och salt. Krydda och sätt in i ugnen på 225 grader. Håll koll på färgen som aldrig ska bli bränd bara vackert gyllne.

skogtillbord-ugnsrosta-sept18
Ugnsrosta grönsaker av fler sorter än du tror. Potatis, rödbetor, morötter, persiljerot, palsternacka, brysselkål, rödkål, savoykål, lök, purjo, rotselleri, blomkål, äpplen och…puh, ja det är bara att fortsätta rabbla.

Knepet är att skära det som behöver mer, eller längre tid i värmen för att bli mjukt i mindre och tunnare bitar än övrigt. Vid servering kan det ugnsrostade förädlas ytterligare med någon utvald kryddblandning, hackade nötter, rostade frön eller ost i bitar.

God olja kommer att göra underverk eller varför inte prova ghee. Ni vet smöret som behandlats så att det tål 250 grader utan att brännas. Du gör det enkelt själv och vill du veta hur så kika på inlägget här.

Dukkah är en kryddblandning jag ofta strör över ugnsrostade grönsaker recept på det hittar du vid länken här. Ett alternativ är klassikern gremolata som du hittar recept på här. 

Allt gott! Hälsar Kat : )

Pumpamos - välsmakande färgexplosion
Kantarellflan med krondill