Gremolata – färsk kryddmix att älska

26 januari, 2018
gremolata-jan18

Citron- och dilldoftande med en liten hint av vitlök. De ugnsrostade morötterna lyfter och flaxar bortom det vinterglåmiga. Färsk kryddmix är enklaste sättet att ge karaktär till vardagens grönsaksdos. Välkommen in i köket!

En liten tanke utanför boxen, mer behövs inte. Det finns en hel lång rad med fantastiska kryddblandningar som har en traditionell användning, men som absolut kan flyttas runt och hitta andra smakkompanjoner. En av dem är gremolata.

Tre enkla ingredienser som tillsammans blir så mycket mer. Gremolata är ett italienskt påhitt som brukar serveras till kötträtten Osso bucco. Ett långkok på kalvlägg. Vill du veta mer om den så finns recept vid inlägget här.

I originalet hackar man ihop persilja, citroncest och vitlök för att strö över rätten. En alldeles lysande kombination i sig, men som också kan varieras. Testa någongång att byta persiljan mot en annan färsk ört. Jag kan tänka mig flera som skulle passa fint, basilika, timjan, oregano eller min favorit dill.

gremolata-jan18
Gremolata, och andra varianter av kryddmix är ett enkelt sätt att göra vardagsmaten mer spännande. Morötter, kål och bönor lyfter av en liten kryddskjuts.

Dillvarianten till ugnsrostade morötter rekommenderas varmt. Riktigt gott! Den som verkligen vill höja grönsakerna till höjderna kan dessutom riva över lite färsk parmesan, eller en bit fetaost.

Mer än så behövs inte för att göra ett lysande tillbehör eller en hel rätt av de gröna bönorna, rotfrukterna eller kålmixen. Koka, stek hastigt eller ugnsrosta innan du strör över hacket.

Något exakt recept att följa behövs egentligen inte, men ungefär såhär kan det se ut.

Gremolata

  • 3/4 dl hackade örter, persilja eller dill
  • 1 citron
  • 1 vitlöksklyfta
  • eventuellt olivolja

Gör såhär

  1. Riv det yttersta gula skalet av citronen. Riv eller hacka vitlöken ytterst fint. Blanda ingredienserna och droppa eventuellt över lite olivolja.

Det är inget salt med i blandningen eftersom jag tänker mig att saltet kommer med grönsakerna. Bönorna är kokta i saltat vatten. Det ugnsrostade är saltat redan på plåten.

Det finns som sagt en hel rad spännande kryddblandningar att experimentera med. Dukkah är en av dem som också passar fantastiskt fint till grönsaker. Receptet hittar du i inlägget här.

Allt gott! Hälsar Kat : )

Grymma groddar till alla vintertrötta
Coleslaw - en perfekt vintersallad