Coleslaw – en perfekt vintersallad

22 januari, 2018
skogtillbord-coleslaw-jan18

Kålen släpper inte greppet och ingen är gladare än jag. Det finns ingen ände på behovet av kålrecept och här kommer ett till. En variant på coleslaw, salladen som passar till allt. Välkommen in i köket!

Receptet till dig som längtar efter en smula variation. En vardagskick. En färgsprakande smakexplosion som skakar om och sätter sprätt på oxveckorna.

Att äta en omsorgsfullt tillagad coleslaw är lite som att åka på hälsotripp hemma vid middagsbordet eftersom kål är en dokumenterad källa till välmående både för stunden och i ett framtidsperspektiv. Dessutom är salladen en uppvisning i antioxidanter och helt igenom raw. Vem kan säga nej?

Coleslaw kan vara en trist lite sladdrig, fet och rätt söt historia. Här går vi en annan väg. Ingredienslistan är relativt lång, jag vet och kanske passerar den gränsen för vad en coleslaw är, men jag går på kriteriet att kål är den grundläggande och tongivande ingrediensen.

skogtillbord-coleslaw-jan18
Min coleslaw har en rödkålsgrund. I alla fall idag, men det går precis lika bra med vitkål. Eller en blandning.
skogtillbord-coleslaw-jan18
Kålskörd i januari! Inte visste jag att savoykålen var en sådan kämpe att stå emot vintern till slutet av januari. Lite slokörad först i köksvärmen men efter en stund i kallt vatten är den helt återställd.

Vi äter salladen till mycket. Prova den till korv, till stekt fisk, till färsbiffar, till ett par kokta ägg eller till en vegoburgare. Lägg på macka, i en wrap eller blanda med svarta bönor och proppa ett pitabröd fullt. En välgjord coleslaw är användbar, jag lovar och klarar dessutom ett dygn i kylen utan problem.

För den som är intresserad av odling kan jag berätta att savoykålen är nyskördad från friland, idag den 22 januari. Vissa kålsorter är alldeles fantastiskt köldtåliga och jag tar varje dag en tur till lotten för att plocka av flera varianter.

Där finns: brysselkål grön och röd. Grönkål, purpurkål och savoykål. Ute ligger snö och termometern visar -6 grader. Helt galet bra och trots att de nyskördade bladen kan se lite ledsna ut när jag bryter dem så hämtar de sig snabbt efter en stund i kallt vatten inne.

Nog om detta, nu äter vi och såhär går det till:

Coleslaw, min version

4-6 personer

 • 600 gram kål, blanda sorter men kör röd eller vitkål som grund
 • 1 morot
 • 1 gul lök
 • 1 äpple
 • 1 dl majonnäs, gärna hemgjord, se länk nedan
 • ½ dl tjock yoghurt
 • 1 msk pressad citron
 • 2 tsk senap
 • 1 liten riven vitlöksklyfta
 • salt
 • peppar

Gör såhär

 1. Strimla kålen fint. Skala och riv moroten på rivjärnets grova sida. Skala och skiva löken tunt. Lägg alltihop i en bunke, strö över 1 tsk salt, blanda och ställ åt sidan 15 min. Krama ur vätskan som bildas.
 2. Skär äpplet i tunna skivor och blanda samman alla ingredienserna i en salladsskål. Smaka av med salt och peppar. Kanske vill du lägga till lite mer majjo eller yoghurt för att få en krämigare sallad. Mer senap någon? Eller ett par extra droppar citron?

 

Har du 15 sekunder över så kan du lägga dem på att göra en egen majonnäs. Så värt insatsen! Länken till receptet hittar du här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Gremolata - färsk kryddmix att älska
Årets sättpotatis - min plan