Årets sättpotatis – min plan

18 januari, 2018
Kategori:
sättpotatis-jan18

Jag är alldeles för tidig, men kan inte släppa tanken. Jag har fått sättpotatis på hjärnan. Och det beror på tomaterna. Förvirrat? Inte alls. Välkommen in i odlarköket!

Min nybörjarhjärna går på högvarv. Det är tid att beställa grönsaksfrö. Lite tidigt kanske, men jag har läst frökataloger i månader. Problemet är att jag har en sådan tomatlust. Lusläser tomatbeskrivningar och ser framför mig fantastiska fat med många sorter, men törs man?

Det är kombinationen tomater och potatis som skrämmer eftersom de är nära släktingar som delar vissa sjukdomar. Risken ligger i första hand hos potatisen. Det är där det börjar, potatisbladmöglet som sedan faktiskt kan ruinera hela tomatskörden när sporerna sprider sig.

Enkelt då kan man tycka att strunta i potatisen, men nix. Jag vill ju ha den också. Det blir till att läsa på för det finns mer eller mindre känsliga sorter och några trick att ta till.

sättpotatis-jan18
Jag hoppas och håller tummarna för att en bra start ska ge mina potatisar ett försprång så att de slipper drabbas av bladmögel. Jag sätter dem i halverade mjölkförpacningar så att de kan utveckla både rötter och blast. Än är det alldeles för tidigt. Tror att jag startar förgrodden någon gång framåt mars.
sättpotatis-jan18
Förra sommarens Amandine som klarade sig utan att drabbas av det fruktade bladmöglet. Min favoritsort som egentligen inte tillhör de mest resistenta.

Förra året provade jag den tidiga sorten Orla. På en skala som går upp till 9, sätter Orla en 8 i resistens mot det fruktade möglet. Fint så, men så är det smaken och Orla får inte högsta betyg av mig. Snarare snäppet under medel. Ett provår och fördömande känns orättvist så jag gör att nytt test i år, men jag satsar inte stort på den här sorten.

Istället blir det sorten Casablanca som inte har samma resistens, bara 5/9, men som beskrivs under rubriken delikatess. Jag tar risken eftersom det är en tidig sort och det har sina fördelar i de här sammanhangen.

Faller också för sommarpotatisen Juliette som beskrivs med två underbara egenskaper: hög resistens och delikatess. Ser mycket fram emot den kombinationen.

Dessutom kan jag inte motstå min favorit, sommarpotatisen Amandine. Den bästa om ni frågar mig. Också där är siffrorna lite sådär, 5/9.

5/9 är halvbra odds, men jag har en plan med några specialåtgärder som jag hoppas ska hjälpa. Såhär tänker jag om potatisen.

Tips och trick för årets sättpotatis

  • Casablanca är tidig vilket betyder snabbväxande. Det ger den goda förutsättningar att hinna bli klar innan bladmöglet sätter in. Tidiga sorter är alltså generellt säkrare.
  • Både den tidiga Casablanca och den senare sommarpotatisen kommer att få en tidig start inne. Jag inte bara förgror utan förodlar för att de ska komma igång snabbt ute. Jag kommer att sätta potatisarna i halverade mjölkförpackningar med några cm jord. Det räcker att lägga dem på jorden och trycka till lätt. Ett hål i botten också så att det inte blir för blött när de vattnas.
  • Potatisen kommer att utveckla både rötter och fin blast tills det är dags att sätt ut dem. Bra start ger kortare tid ute med risk för smitta. Jag tänker mig att de kommer att förodlas ungefär en månad innan det är dags för livet på friland.
  • Höst- och vinterpotatis är de som löper största risken för bladmögel. Mitt trick är att strunta i dem. I valet mellan potatis att lagra och tomater så vinner tomaterna.
  • Men potatis på hösten har jag ändå och såhär går det till: Förra året glömde jag en påse tidig sättpotatis och hittade den inte förrän vid midsommar. Jag satte den med klena förhoppningar, men oj vad det växte. Faktum är att jag fick den finaste potatisskörden sent av en tidig potatissort. Det får bli en favorit i repris i år. Jag köper ett par extra kilo av sorten Casablanca och förvarar dem svalt och mörkt till slutet av juni. Då åker de i jorden och jag håller tummarna. Skörden kommer att ätas som färskpotatis och är ingenting att spara.

För den som verkligen vill odla en sen, lagringsduglig potatis så finns det en sort som särskilt rekommenderas för sin resistens. Sorten heter Sarpo Mira och sätter en 8 av 9 resistenspoäng.

Detta om tidiga tankar och planer för årets sättpotatis. Allt gott! Kat : )

Coleslaw - en perfekt vintersallad
Nakenfröpumpan Olga