Nakenfröpumpan Olga

17 januari, 2018
nakenfröpumpa-jan18

Jag är barnsligt road. En hel rad med stora pumpor väntar på skafferihyllan. Och nu är det dags. Klyver en och se där en fin samling med mörkt gröna frön mot det orangea. Nakenfröpumpan Olga levererar. Välkommen in i köket!

Matproduktion är en gåta. Hur fasen går det till? Man slänger ner en påse pumpafrö i kundvagnen utan att tänka mer på det. Men frågan är. Hur många pumpor behövs för att få ihop till en?

Nu när jag själv odlat pumpafrö växer frågetecknen. Kanske är min sort inte den optimala för storproduktion, men ändå. En snabb beräkning säger att det borde gå minst två kanske upp till fyra pumpor per påse i affären.

Det tar tid och kraft att odla, tid och kraft att skörda, tid och kraft att plocka ur fröna, paketera, distribuera och plocka upp på hyllor i butiken. Ändå är priset nästan inget. Jag förstår verkligen inte?

Och dessutom, vad händer med pumpaköttet?

nakenfröpumpa-jan18
Det är en fröjd att odla pumpa. Enorm utdelning på liten insats. Nakenfröpumpan Olga ger fina frön och färska pumpafrön är en liten delikatess.

Nå, här framför mig ligger min alldeles egen och nu ska den tas om hand på bästa sätt. Den största vinsten med Olga är naturligtvis fröna. De färska fröna. En liten delikatess som inte kan köpas för pengar.

Fröna är underbara i sallad som de är eller om man åt den knapriga effekten enkla att rosta och smaksätta. Här kommer ett inspirationsrecept utan exakta mängder. Använd så mycket du tror går åt och var lite varsam med de hetaste kryddblandningarna.

Rostade pumpafrön

  • pumpafrö, köpta eller egenodlade
  • rapsolja
  • salt
  • ev. smaksättning, en krydda som passar rätten du ska servera eller varför inte köra någon färdig kryddblandnig som exempelvis garam masala eller harissa.

Gör såhär

  1. Sätt en panna på medelvärme. Häll i frön och en aning olja, salta lätt. Rosta ett par minuter innan du tillsätter kryddor och rör om. Risken om man är för tidig är att kryddorna bränns. Häll upp på fat för att svalna.

 

Tillhör du dem som just nu planerar sommarens odling så kika efter nakenfröpumpa eller oljefröpumpa. Kanske tänker du knipa ett frö av grannens fina egenodlade pumpor, men stopp där. Pumpor är inte att lita på. De korsbefruktar sig gärna med släktingar och finns det olika sorter i närheten så kan man räkna med att fröna är en blandning av flera. Det kan bli mycket bra eller inte alls bra. Vill du veta vad du får så satsa på säkert utsäde.

Mycket näring och plats är ett bra utgångsläge. Jag gjorde en odlingsgrop direkt på komposten och hade underhållning hela sommaren när pumpan slingrade sig iväg med imponerande hastighet. Allt gott! Hälsar Kat :

Årets sättpotatis - min plan
Odling och matlagning - perfekt kombo