Kantarellflan med krondill

22 september, 2018
Kategori:
skogtillbord-kantarellflan-sept18

Jag har ett karljohanöga och en superhjälteblick för svart trumpetsvamp. Höstlövsbruna trattisar är inga problem, men var är herr kantarell? Inte där jag är i alla fall. Några små knallgula raringar får jag i alla fall med hem och vi kalasar på kantarellflan. Välkommen in i köket!

Frånvaron av kantareller har blivit en livsfråga. Varför ser jag dem inte? Jag som är så bra på andra betydligt brunare och osynligare sorter.

Om jag får välja favoriträtt med utgångspunkt i kantareller så blir det så enkelt att jag som matskribent kan säga upp mig. Stek i mängder med smör, salta och ät på rostad surdegsmacka.

Tur för mig som gärna vill behålla jobbet att jag hittade så få. En liten skörd måste fördelas över en större yta. Det ska till smaker som passar och jag riktar genast in mig på något frasigt, något ostgräddigt och krondill. Just precis där har ni en krydda som gillar kantareller. Eller tvärtom.

Ofta säger man att smaker som har gemensam säsong passar ihop. Och det stämmer ju här. På lotten vajar dillen med vackra kronor och i skogen är det kantarelltid oavsett om man hittar de eller inte. Perfekt både i tid och smak.

skogtillbord-kantarellflan-sept18
Kantarell och krondill är en oväntat fin smakkombination. Men flan? Ser svårt ut. Jag säger bara inget kan vara enklare.
skogtillbord-kantarellflan-sept18
Färdigköpt kyld smördeg får en fin liten ram när jag skär strimlor av kanterna och limmar fast med lätt vispat ägg.

Jag tycker att vi går direkt på väsentligheterna och kikar på receptet. Kantarellflan…flan undrar någon. Just precis, det är helt enkelt en tunn botten med fyllning. Mycket tunnare och sprödare än en paj som har mer fyllning. Och jag har inte glömt ett r, ett flarn är ett sött bakverk.

Kantarellflan med krondill

 • 300 g kantareller
 • smördeg 250 g, jag använde färdig kyld
 • 1 ägg
 • ¾ dl grädde
 • 1 dl riven västerbottensost
 • 1 – 2 dillkronor

Gör såhär

 1. Sätt ugnen på 225 grader. Stek kantarellerna i smör. Salta och peppra. Ställ åt sidan.
 2. Rulla ut degen på en ugnsplåt. Knäck ägget i en skål och vispa det lätt. Skär en centimetertjock remsa från varje långsida. Pensla kanterna som ett klister. Lägg upp remsorna som en kant på degplattan. Fortsätt att göra samma sak på kortsidorna. Kika på bilden så ser du tydligt.
 3. Rör ihop resten av det uppvispade ägget med grädde och ost. Fördela över ytan. Lägg på kantarellerna och plocka över frön från krondillen.
 4. Grädda i ugnen till fin färg 15-20 minuter.
 5. Ta ut, skär i bitar och ät exempelvis som förrätt eller mingelplock.

Om du som jag har har kantarellbrist men ändå vill testa det där med mingel och flan så har jag ett alternativ att erbjuda. Kika på inlägget här som bjuder på flan med lök och chevre. Allt gott! Hälsar Kat : )

Ugnsrosta grönsaker - fler än du tror
Pärondessert med doft av fläderblom