Äppelmos – rosa vaniljdoftande

3 oktober, 2018
Kategori:
skogtillbord-äppelmos-rosa-sept18

Inte är det ofta, men ibland lönar det sig att vara lat. Jag rör i grytan och framför mina ögon färgas årets äppelmos vackert rosa. Skönheten sitter i skalet jag inte brydde mig om att ta bort. Välkommen in i köket!

De där äpplena är förföriskt vackra och doften magisk. Trädet står på en kolonilott nära min. Bra folk att ha som grannar, men äpplen har de ingen känsla för. Det ligger drivor under trädet och jag kan inte låta bli utan blir en syndigt flitig pallare.

Ingen finns att fråga om lov och jag kan verkligen inte bara titta på när frukten förfaller. Förlåt, men hundratals ligger fortfarande kvar och jag lovar att erkänna och dela moset när vi ses nästa gång.

Sorten kan möjligen vara Mio. Färgen är rödrosa och när äpplet skärs itu visar sig strimmor av rosa i fruktköttet. Fint och mycket gott.

skogtillbord-äppelmos-rosa-sept18
Ute är det höst. Lite ruggigt och småduggigt. Härinne vankas pannkakor med rosa, vaniljdoftande äppelmos. Funkar lite som välgörande balsam på höstmörkret.
äppelmosrosa
Har ni sett färgen?! Så fint! Dessutom det allra enklaste sättet att koka äppelmos. Inget skala och kärna ur, bara koka.

Jag är en äppelätare av stora mått. Eller äppeldrickare för det är en av ingredienserna som jag dagligen stoppar i min lunch-smoothie. Det brukar bli en blandning av frukt, bär och grönsaker. Vill du veta mer så finns ett recept på en variant med bland annat rödbetor och äpple vid länken här. En annan med äpple, grönkål och avokado hittar du här. Lite hardcore båda två.

Varje höst fyller jag upp ett förråd med äpplen som jag helt enkelt skurit i kvartar och styckfryst. Enkelt att plocka fram och stoppa i blendern direkt. Förutom det så kokar jag en mindre sats äppelmos med vaniljdoft. Och i år blev det vackert rosa helt enkelt för att jag valde den allra enklaste vägen utan att skala och kärna ur. Och såhär går det till:

Äppelmos – rosa vaniljdoftande

  • 2 kg äpplen, gärna av sorten Mio
  • 2 dl vatten
  • 1 citron
  • 10 dl strösocker
  • 2 vaniljstänger

(Du kommer också att behöva en passervagga eller en matberedare med passertillsats.)

Gör såhär

  1. Skär äpplena i kvartar. Jag varken skalar eller kärnar ur. Lägg i en gryta, häll på vattnet och pressa ner saften från citronen.
  2. Koka upp och låt småputtra tills äpplena är nästan mjuka. Häll på socker och skär en skåra i vaniljstängerna innan du lägger ner dem i moset. Puttra ytterligare ungefär fem minuter. Rör om ibland.
  3. Passera med hjälp av en passervagga eller i matberedare. Häll genast upp moset i burkar som diskats och steriliserats i ugnen 10 minuter på 110 grader. Stäng locket och vänd burkarna upp och ner så att det heta moset garanterar att inga ovälkomna mikrober få en enda chans.

Det är skalet hos sorten Mio som ger den fina färgen. Har aldrig provat med andra röda äpplen utan alltid snällt skalat frukten, men varför? Just här känner jag att den enklaste vägen lönar sig. Allt gott! Hälsar Kat : )

Kanelbulletips - favorit i repris
Pumpamos - välsmakande färgexplosion