Pak choi – Bladgrönt för höstskörd

16 oktober, 2018
skogtillbord-pakchoi-okt18

Pak choi är kålväxten som gör tvärtom. Så sent och skörda snabbt är inte den vanligaste kålbeskrivningen. Men sådan är den och tänk vilken lycka att plocka spröda gröna blad i mitten av oktober. Välkommen in i köket!

Mina fördomar sa, trist. Lite smaklös och svårodlad. Plantorna ränner iväg, äts snabbt upp av jordloppor innan de klena resterna går i blom. Hopplös. Och allt det där stämmer om man som jag gjort fel.

Pak choi ska inte sås i slutet av april. Försommar är inte alla plantors bästa tid. Pak choi vill ha kortare dagar, fuktigt och lite småkyligt. Höst helt enkelt. Då blir plantorna alldeles fantastiskt fina och av jordlopporna ser jag intet. De är väck för i år.

Jag odlar två sorter, minivarianten Green Fortune och en importerad miniminisort. Den minsta är trevlig och tiden mellan sådd och skörd är blixtsnabb, men jag gillar ändå bättre den aningen större. Den har fin mild smak av kål och känns mer användbar.

skogtillbord-pakchoi-okt18
Jag verkligen älskar kål och odlar många sorter. De flesta behöver lång tid på sig och en tidig start för att hinna bli skördeklara. Pak choi är ett underbart undantag. Så sent och skörda snabbt. Perfekt för höstodling.

Jag förväller bladen hastigt, låter dem rinna av och steker sedan varsamt i olja och vitlök eller i ghee. Ni vet smörfettet som tål värme utan att bränna det minsta. Perfekt att steka grönsaker i. Vill du veta hur man gör så kolla länken här.

Pak choi har varit de senaste veckornas stående snabblunch. Jag gör hummus, steker ett ägg och äter med en rejäl hög av de gröna, frästa bladen, ibland med lite chili och några droppar sesamolja. Enkelt och verkligen så gott.

Kålväxter är överhuvudtaget favoriter i odlingen. Jag odlar många sorter i stora mängder och på ett särskilt sätt direkt i ensilage. Mer om det kan du läsa i det här inlägget.  

Nu har vi passerat gränsen för sen sådd. Även om pak choi inte vill ha långa dagar så finns det gränser, men kom ihåg det här till nästa år. Jag som bor i Söderköping satte mina fröer i slutet av augusti.

Tidig vår lär vara ett alternativ som jag definitivt ska testa. Har en fröpåse som ligger på vänt till mars. Och inte brådskar det, jag har mycket kvar att skörda innan kylan slår till på riktigt. Allt gott! Hälsar Kat : )

Stekta smålökar - i mormorsstil
Portergryta - variant av stekklassiker