Min kålodling i ensilage

8 oktober, 2017
Kategori:
kålodling-okt17

Jag älskar kål! Och det hade jag faktiskt ingen aning om. Eller kål har alltid varit okej, men nu med egenodlad har den blivit en favorit. Flera sorter av storlek gigantum trängs i bäddarna och jag får såga av stockarna när de ska skördas. Utan att veta det gjorde jag något rätt. Jag odlar direkt i höga bäddar av ensilage. Välkommen till lotten!

Min kålodling är en skönhet. I alla fall nu när sommarnäten är borttagna. Kål är eftertraktat, det är en kamp med kålfjäril, kålmal, sniglar, harar och rådjur. Skira gardiner har skyddat under sommarmånaderna och nu är risken för mina flygande fiender över.

Snigelåret har varit bra i alla fall för mina odlingar. Det har helt enkelt varit för torrt för sniglarna. Nu är de igång efter sensommarregn, men höstkylan gör dem slöa och mindre glupska. Istället närmar sig rådjuren, men jag garderar med jutenät som förhoppningsvis håller dem på avstånd.

Kålen är verkligen över förväntan fantastisk fin och jag tror att det är min metod som kom till av en slump. Förra hösten fick en bonde vi känner flera ensilagebalar förstörda. Hål i den omslutande plasten gjorde att balarna förlorade sin lagringsduglighet.

– Vill du ha, undrade han?  Svar: Ja tack!

kålodling-okt17
Redan i augusti var kålen magnifik och jättestor. Jag har skördat savoykål nu i månader och hoppas på att plocka in de i köket fram tills det blir riktigt kallt i december om jag har tur.
kålodling-okt17
Röd-, purpur-, svart-, savoy-, grön-, bryssel, och vitkål. Sedan har vi all broccoli och så kålrabbin. Ett helt kålimperium att råda över och glädjas åt i köket.

Jag bokade in mig på en ännu en kolonilott. En katastroflott helt övervuxen och inte odlad på minst 10 år. Ingen idé att gräva, utan det fick bli ett tjockt lager med ensilage i bäddarna och i gångarna la jag täckväv. Planen var att låta den ligga till sig, helt i fred den här sommaren. Jag tänkte att ensilaget skulle få multna i godan ro, men så i våras kändes det som slöseri. Jag ville testa något.

Mina 40 cm höga  ensilagebäddar fanns ju där nu så varför inte prova? Det fanns inget att förlora. Träda eller experiment. Jag gjorde enkla fördjupningar i ensilaget som fylldes med jord. Inga mängder, arbetet tog bara en kort stund. I fördjupningarna sattes förodlade kålplantor av olika sorter och redan efter några dagar märkes det att de trivdes. Det växte galet bra.

Ensilaget höll fukten och på hela denna torra sommar har jag bara vattnat ett par gånger.  Och vet ni, inte ett endaste litet ogräs har tittat upp.  Jag tror att det lyckade resultatet beror på flera saker.  Här har ni mina teorier:

Kålodling i ensilage – en lyckträff

  1. Bäddarna är höga. Mellan 40-50 cm. Mindre material i lägre bäddar hade nog inte varit lika lyckat.
  2. Ensilage är fuktigt och blir tungt när det läggs på hög. Det har helt enkelt kvävt ogräset effektivt.
  3. Jag bottnade inte med någonting. Ingen kartong och inga tidningar. Det har gjort att maskar och mikroliv enkelt kunnat hitta och röra sig genom materialet. Krafsar man i bäddarna nu är de redan nästan jord och fulla med mask.
  4. Ensilage är näringsrikt, ungefär som gräsklipp. De få gånger jag vattnat har jag använt gödselvatten med vallört och brännässla utöver det ingen näring.
  5. Materialet håller verkligen fukten. Jag har bara vattnat ett par kanske tre gånger på hela säsongen.
  6. Jag la på täcket på hösten. Det borde innebära en förlust av näring, men det gjorde att bäddarna packades lagom mycket av vinterns nederbörd och att de var rejält fuktiga när jag planterade. Inför nästa säsong ska jag vänta lite och lägga mina ensilagebäddar på vårvintern för att de både ska hinna packa sig och behålla den värdefulla näringen.
  7. Planen för nästa år är att fortsätta utöka odlingarna med höga ensilagebäddar, för kål men också för vissa andra växter som exempelvis tomater, gurka, pumpor och meloner. Kan bli annat också. Vi får se. Hursomhelst så är det lite av en latmansodling eftersom den största insatsen är ett engångsjobb med att lägga ensilaget i höga bäddar.

Vad jag gör med all kål? Den har blivit en av mina mest älskade huvudingredienser och här kommer några exempell:

Surkål! Så vansinnigt gott, lättgjort och dessutom en hälsoboost. Här är ett enkelt recept.

Coleslaw äter vi minst en gång i veckan kan varieras och serveras på många sätt. Testa gärna receptet på min vegomacka 

Kål i sallad kan vara superenkelt som den här och med avancerat som i den färgstarka salladen vid länken här.

Jag gör ofta varianter på gröna smoothies och här är en av dem.

Brysselkål är en underskattad grönsak. Bli vän med din brysselkål och testa recepten här.

Några små smakprov och jag lovar det kommer mer kål på bloggen.

Allt gott! Hälsar Kat : )

Soppa pronto- snabbutryckning
Makeover för torra kanelbullar