Soppa pronto- snabbutryckning

12 oktober, 2017
soppa-okt17

Soppa är räddningen. Varje vecka, minst en gång, står soppgrytan på bordet. Varm mat på nästan ingen tid och utan alltför mycket arbete. Ett gott bröd till och middagen är klar på en kvart. Grunden är nästan alltid densamma med enkla variationer och utvikningar. Välkommen in i köket!

”Vad blir det till middag? ”Den där frågan kommer alltid och ändå blir jag ibland överraskad. Som om jag inte visste att vi är rätt många som faktiskt behöver mat. Också idag. De dagarna blir soppdagar.

Jag utgår från en superenkel grund på mjölig potatis och lök. Det räcker långt. Den kan stå för sig själv eller boostas med ett tillägg som varieras efter vad som finns. Ofta blir det någon rotfrukt eller kål.

soppa-okt17
Soppa blir ofta min räddning. När det ska gå fort, när man vill ha lagat utan större ansträngning. Ett par potatisar, en bit purjo och nåt annat. Koka-mixa-klart.
soppa-okt17
Recept kräver en sorts exakhet som jag egentligen inte alls har när jag lagar mat. Jag höftar ofta. Men det duger inte. Jag får väga mina slarviga givor och se där en snygg siffra på 202 gram. Vi rundar av till 200.

Jag klockade faktiskt senaste soppkoket för att kolla om en kvart är ren lögn, men det stämmer. I alla fall om man räknar bort tiden det tar att plocka fram vad som behövs.

På 15 minuter hann jag:

 • Sätta på vatten och lägga i buljong.
 • Skala potatis, skölja purjo och några kålvarianter. Skära allt i tunna bitar.
 • Krydda, koka, mixa och justera smak och konsistens.
 • Jag hann till och med finhacka lite soppbling och till sist droppa över olja.
 • Ungarna dukade och satte fram bröd.

Det blev verkligen middag på ingen tid alls. Och dessutom gott.

Ännu snabbare är en variant när tunt skivad potatis får koka i god buljong med lök och sedan serveras direkt med en driva färskriven parmesan. Supergott!

Det här är en tillåtande soppa som blir bra nästan hur slarvig man än är. Lite av hemligheten är faktiskt att det går fort. Smakerna håller sig fräscha när allt bara kokar precis tills det är klart. De får aldrig någon fadd överkokt ton.

Soppa pronto – en variant (4 pers)

 • god buljong/fond, börja med 7 dl, späd eventuellt med mer
 • 2 stora mjöliga potatisar
 • ½ purjolök
 • 200 g blandad kål, jag hade broccoli, blomkål, grön-och svartkål
 • 1 dl grädde
 • timjan
 • salt
 • svartpeppar
 1. Koka upp buljong eller fond. Skala potatisen, Skär upp purjon och skölj noga. Skölj och skär broccoli eller annan kål i bitar.
 2. Skär i tunna bitar. Särskilt potatisen tar tid så den ska vara tunnskivad. Lägg ner i  kokande buljong. Krydda med lite timjan. Ett par kvistar färsk eller en nypa torkad. Lägg på lock för att skynda på.
 3. Häll på grädde och mixa. Späd med buljong till lagom konsistens. Smaka av med salt och peppar.

Vill du så hinner du finhacka lite persilja och skära små strimlor av ett purjoblad till dekoration. Men det är överkurs precis som att droppa på lite olja innan servering. Jag använde en citronolja. Gott, men inte nödvändigt.

Och visst kan man bygga ut en enkel soppmiddag med en ambitiös efterrätt om tiden och lusten tillåter. Något med äpple kanske?! Vill man gå all in så kan jag rekommendera den här äppelmazarinkakan. Betydligt enklare är den här desserten med äppelfräs och nötcrunch.

Allt gott ! Hälsar Kat : )

Boeuf bourguignon - en gryta att lita på
Min kålodling i ensilage