Stekt picklad lax och sill i dill – Julbordsfisk

23 december, 2018
Kategori:
skogtillbord-jul-lax-sill-dec18

I sista minuten två snabba fiskar. Sill och lax med riktig julbordskänsla. Lättsamma och uppskattade. Sill i dillmajonnäs en garanterad hit för alla sill-lovers. Och stekt picklad lax!  Tänk stekt inlagd strömming fast på laxtema. Julbordets barnfisk. Välkommen in i julstöket!

Stekt  picklad lax, eller stekt inlagd, var till en början en eftergift. Varje jul, påsk och midsommar samma sak. Ungarna åt bara köttbullar och när jag trugade med fisken fick jag höra att sill är för silligt och gravat är för rått. Kan vi inte få stekt lax?

Till slut gjorde jag en sorts kompromiss och den gick hem. Laxen är fortfarande en av alla helgernas favorit vid sidan av sillen som nuförtiden är helt accepterad.

skogtillbord-jul-lax-sill-dec18
Finfina julfiskar! Stekt picklad lax är precis som sill i dill särskilt fint med lite majonnäs.

Båda de här rätterna finns till de stora mathelgerna och de är lika älskade året om, men kanske särskilt nu till jul.

Den stekta picklade, eller  inlagda laxen är snabb att göra, men den behöver minst ett par timmar, gärna lite längre på sig att dra i lagen. Gör den idag så är den perfekt i morgon och jag kan rekommendera den med en klick dillmajonnäs. Recept nedan.

Stekt picklad lax, recept vid länken här.

Sill i dill är en qvickfix klar på några minuter och jag lovar succé. Receptet är publicerat till påskbordet, men vi kör den alltid till jul också.

Sill i dill finns vid länken här.

En av julens vanliga ingredienser är majonnäs. Köpa visst, men jag vill ändå berätta hur otroligt enkelt det är att göra egen. Du behöver en stavmixer och såhär går det till:

Majonnäs – blixtsnabb

  • 1 ägg
  • 1 msk fransk senap
  • ½ tsk salt
  • 2 ½ dl rapsolja
  1. Se till att alla ingredienserna har samma temperatur. Lägg allt i behållaren till en stavmixer. Sätt staven i behållarens botten, kör igång och dra staven sakta uppåt.
  2. På bara några sekunder är majonnäsen klar. Den som vill smaksätter med lite mer salt och någon syra, lite citron eller några droppar vinäger.
  3. Den som vill ha en lite lättare majjo kan blanda i någon mejeriprodukt. Tjock yoghurt är mycket gott. Och självklart kan du smaksätta med finhackad dill , lite gräslök eller något annat

Inget kan vara enklare och jag gillar känslan att veta exakt vad som finns i. Fler julrecept i sista stund hittar du i inlägget med smarta skink- och gröt-tips vid länken här. Och letar du efter förslag på vegetariskt till julbordet kan du kika vid länken här. Önskar er alla en strålande fin jul! Hälsar Kat : )

Ostbricka - perfekt för mellandagar
Vegetariskt julbord - gröna bubblare