Ostbricka – perfekt för mellandagar

26 december, 2018
Kategori:
skogtillbord-ostbricka-dec18

En ostbricka är mysigt att smyga in som kvällsrätt under mellandagarna eller att presentera som lyxigt nyårsplock. Alltid rätt och ger många må-bra-poäng för liten matlagningsinsats. Välkommen in i köket!

Jul och nyår är två av årets största mathelger. Och så har vi en mellanvecka som gärna får hålla stilen. Först har vi alla resterna som piggas upp och så är det resternas rester och sedan är det bara att ta nya tag inför nyåret. Men mitt förslag är att ta en mellandag och satsa på ett enkelt alternativ som ger mycket. Låt en väl genomtänkt ostbricka bli dagens gemensamma höjdpunkt.

En ostbricka kan platsa lika bra tillsammans med en pyjamasklädd skara uppkrupen i soffan inför en filmkväll som tillsammans med ett uppklätt gäng småpratande vänner med vinprovarambitioner. En bra, genomtänkt ostbricka levererar på alla nivåer. Och här har ni mina tips:

Ostbricka – goda råd på vägen

  1. Ta inte i för mycket, 3 – 5 ostar är tillräckligt för att smaklökarna ska hänga med. En blåmögel-, en vitmögel- och en hårdost är en bra utgångspunkt.
  2. Koka ihop ett enkelt marmeladlikt tillbehör av glögg, finskurna, torkade fikon och russin. Hacka i mindre bitar och sjud länge. Eller välj en färdig marmelad med mörka körsbär. En otippad smakkompis på ostbrickan.
  3. Prova att utgå helt från svenska ostar. Eller gå ett steg till och leta upp din lokala mejerist. Ladda ner gratisappen mathantverk för att hitta din närmaste.
  4. Druvor är gott men just på ostbrickan är det ännu bättre med päron, fikon och nötter.
  5. Osötade kex eller fröknäcke ger ostarna en chans att briljera och välj gärna ett par olika sorter.

Appen där du kan hitta mathantverkare av alla slag är kopplad till  Eldrimner, skolan med utbildningar inom en rad olika områden, chark, frukt och grönt, bageri, fisk och mejeri, för den som vill satsa på verksamhet med eget mathantverk.

Svårare än såhär behöver det verkligen inte vara. Och tänk va skönt att låta spisen vila helt bara för några timmar samtidigt som det ändå finns godsaker att hugga in på. Allt gott! Hälsar Kat : )

Vegetariskt nyår - Så 2019!
Stekt picklad lax och sill i dill - Julbordsfisk