Vegetariskt nyår – Så 2019!

29 december, 2018
skogtillbord-nyårsvego-dec18

Det trendspanas och ingen kan bli förvånad. 2019 förväntas bli ett riktigt vegoår. Och jag älskar det! Såklart blir det ett vegetariskt nyår med en huvudrätt som inte lämnar någon besviken. Välkommen in i köket!

När jag plockar ihop ingredienserna känns det lite, men bara en aning, osäkert. Vinterns ganska grova rotfrukter, brysselkål, äpple, nötter och ja…frågan är, kan detta bli en måltid värd en nyårsskål? Om du liksom jag känner tveksamheten komma krypande så kan jag med emfas säga: Glöm det där för fy fasen va bra detta blev.

Först en beskrivning av rätten så att ni förstår. Jag har tänkt att det ska vara en variation i smak och konsistens. Dessutom är det ingredienser som är som gjorda för varandra. De är smakkompisar helt enkelt. Och så här ser nyårstallriken ut:

Rotsellerikräm serverad med en mix av rostad rödbeta och brysselkål. Dessutom rostade hasselnötter, picklade äppeltärningar, brynt smör, färsk riven pepparrot och kryddkrasse.

 

skogtillbord-nyårsvego-dec18
Ingredienserna är så enkla att jag först blir tveksam. Vegetariskt nyår funkar det verkligen? Kan det bli fest av rotselleri? Svar: Ja! Gott nytt år bokstavligt talat!

Ingredienserna är verkligen så enkla, men väl genomtänkta. Inga moment är svåra, men de är några stycken och skulle jag ge ett särskilt råd för att lyckas så säger jag bara ”mise en place”.

Eller helt enkelt, plocka fram allt, läs verkligen igenom receptet och var lite extra noga med detaljerna. Äppelbitarna är trevligare riktigt finskurna. Nötterna ska rostas varsamt inte brännas, och så vidare. Jag tror att ni fattar.

Receptet kommer att se löjligt långt ut, men det är för att jag tar varje del för sig. Tanken är att alla delarna ska vara färdiga samtidigt och det funkar fint med lite planering. Ok, då kör vi!

Vegetariskt nyår

Rotsellerikräm serverad med en mix av rostad rödbeta och brysselkål. Dessutom rostade hasselnötter, picklade äppeltärningar, brynt smör, färsk riven pepparrot och kryddkrasse.

4 personer

Rotsellerikräm

 • 1 rotselleri, ca 900 g
 • 2 dl grädde
 • 50 g smör

Ugnsrostat

 • 12 små rödbetor
 • 100 g brysselkål

Picklat äpple

 • 1 fast, sötsyrligt äpple
 • 1 msk äppelcidervinäger

Strösslat

 • 1 dl hasselnötter
 • färsk pepparrot
 • kryddkrasse

Brynt smör

 • 30 g smör

Rotsellerikräm

 1. Skala rotsellerin. Enklast är att använda en kniv. Tärna sellerin och koka den mjuk i lättsaltat vatten, räkna med att det tar 20 minuter. Häll av vattnet och lägg bitarna i en matberedare eller i en blender.
 2. Värm grädden och häll den över sellerin. Klicka i smöret och kör till en silkesmjuk kräm. Smaka eventuellt av med lite salt.

Ugnsrostat – samtidigt som sellerin kokar

 1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala rödbetorna och ansa brysselkålen. Skär rödbetorna i klyftor och lägg i en ugnsfast form. Droppa över olja, salta och blanda innan du ställer in formen i ugnen. Räkna med att de är klara på 20 – 25 minuter.
 2. Vänd brysselkålen i olja och salt och lägg in de på plåten när rödbetorna har 10 minuter kvar.

Picklat äpple – när sellerin kokar och rödbetorna står i ugnen

 1. Skala äpplet och skär det i små, jämna, fina tärningar. Lägg i skål, häll på vinägern och blanda.

Strössel – när sellerin kokar och rödbetorna står i ugnen

 1. Hacka nötterna grovt och rosta i torr stekpanna. Riv pepparrot. Klipp små buketter av krassen.

Brynt smör – precis före servering

 1. Hetta upp smöret i en kastrull och vispa hela tiden tills det doftar lite kola. Ta av direkt.

Uppläggning

 1. Lägg en stor sked sellerikräm i mitten på varje tallrik. Placera ut rödbetor och brysselkål så fint du bara kan.
 2. Häll av vinägern från äppeltärningarna och strössla dem på tallriken. Strö ut nötterna och lägg en generös driva pepparrot på krämen och rödbetorna. Placera ut små ettriga buketter med kryddkrasse och skeda till sist över lite brynt smör.
 3. Spring in och servera.

Önskar er alla ett synnerligen gott nytt år! Kat : )

Guldmjölk med saffran - en humörshöjare
Ostbricka - perfekt för mellandagar