Guldmjölk med saffran – en humörshöjare

3 januari, 2019
Kategori:
skogtillbord - guldmjölk-saffran-jan19

Guldmjölk, gyllengul dryck med historia och inbyggda löften om hälsa. Gurkmeja säger originalet, men jag gjorde ett byte. Guldmjölk med saffran! En toppetta jag lovar. Välkommen in i köket!

Guldmjölk är en del av en yogisk kost. Den är rogivande och innehåller gurkmeja. Det knallgula färgämnet i gurkmeja heter curcumin och har genom tiderna tillskrivits en hel rad hälsoeffekter.

Nyttigt är ett trassligt kapitel, men curcumin är ett ämne det forskas kring och det ser ut som yogisarna är något på spåret. Det handlar om en kraftfull antioxidant som bland annat dämpar inflammation.

Antioxidanter kopplas ofta samman med starka färgämnen och så slog det mig när jag stod och fingrade på en överbliven påse saffran att varför inte? Guldmjölk med gurmeja fine, men jag tycker att smaken är en aning vindsdammig. Saffran däremot.., men frågan är om det gör någon nytta alls?

En liten helt ovetenskaplig check visar att det finns ett stort forskarintresse för saffran och färgämnet crocin. Dessutom för smak- och doftämnet som heter safranal eller saffranyl. Och hör här, det anses ha effekt på sinnesstämningen. Helt enkelt vara depressionshämmande och humörshöjande.

skogtillbord - guldmjölk-saffran-jan19
Saffran för doft och smak. I mat som saffransgröt, men varför inte servera den som dryck? Guldmjölk med saffran! Värmande, lugnande, doftande, välsmakande och inte minst humörshöjande.
skogtillbord - guldmjölk-saffran-jan19
Saffran är en underbar krydda som passar drycker, efterrätter, bullar, skorpor men också fisksoppa. Länk till receptet hittar du nedan.

Saffran är världens dyraste krydda visst, men vad betyder det egentligen? Runt 20 kronor för 0,5 gram. Och inte behövs det mycket.

I min guldmjölk har jag blandat 0,25 – 0,5 g i ett par dl mjölk. Ett intag upp till 1,5 gram per dag för en vuxen person  är helt okej enligt Livsmedelsverket, men mer ska man inte äta. Det kan resultera i illamående, magont och andra tråkigheter.

Till den som tänker spara tid och äta saffran direkt från påsen säger jag bestämt stopp. Saffran ska alltid blandas i mat eller dryck. Mer än en 0,25 gram ren saffran kommer med en varning från Giftinformationscentralen. Men varför äta den som torrt pulver?

Nej, tänk istället en varm, gyllengul, doftande, välgörande och mycket välsmakande dryck. Gjord på cirka 2 minuter att inta vid sängdags för en lugn natts sömn och ett uppvaknande med humöret på topp. Är inte det bra så säg!

Inget att vänta på och såhär går det till.

Guldmjölk med saffran

1 person

  • 0,25 – 0,5 gram saffran
  • 2 – 2 ½ dl mjölk  eller havremjölk de luxe
  • 1 tsk honung
  • ½ krm grovstött kardemummafrö

Gör såhär

  1. Rör ner saffran i mjölken. Tillsätt honung och kardemumma. Värm upp tills det börjar ånga, men inte koka. Häll upp och njut av den vackra färgen, doft, smak och tanken på hur glad du kommer att bli.

Till dig som vill testa en guldsmoothie med gurkmeja rekommenderar jag inlägget vid länken här. Är du mer inne på att höja stämningen med en efterrätt än med guldmjölk så prova saffransgröt eller saffranspannkaka som den också kallas. Recept vid länken här. Och vill du laga en salt rätt med saffran kan jag tipsa om det här receptet på fisksoppa. Allt gott hälsar Kat : )

Falafel på gula ärtor - krispigt perfekta
Vegetariskt nyår - Så 2019!