Falafel på gula ärtor – krispigt perfekta

14 januari, 2019
skogtillbord-falafel-jan19

Den lilla gula. En råvara med möjligheter större än man kan tro. Och en riktig mitt-i–vintern-favorit. På fönsterbrädan spirar en dunge gröna ärtskott och nu har jag testat receptet ni inte får missa. Vad sägs om perfekt krispig falafel!? Välkommen in i köket!

Ärtsoppa? Ja tack gärna, men varför stanna där? Var och vartannat recept föreslår kikärtor, linser och bönor i alla möjliga färger, men var tog den lilla gula ärtan vägen? Märkligt det där att vi är så snabba att kasta oss över det som känns nytt och helt glömmer att de trygga, trofasta kökstjänarna har outnyttjad potential. Den gula ärtan är definitivt underskattad.

Ska vi jobba för mer närodlat och i säsong kan det inte bli bättre än såhär. Jag har skrivit om den förut och vill du starta en snabbväxande vinterodling så kan du kika på inlägget här. Stekta ärtskott är inget annat än en delikatess. En av vinterns allra godaste gröna grejer och tänk att skörda själv hemma i köket redan efter en vecka. Hur bra som helst.

Men nu ska det handla om falafel. Vegetariskt som gillas av alla. Det är kryddigt, krispigt och inte alls svårt. I mellanöstern görs falafel på kikärtor, men gula ärtor blir precis lika bra. Jag lovar.

skogtillbord-falafel-gulaärtor-jan19
Den lilla gula ärtan är förfärligt underskattad. Köp ett kilo för under en tjuga. Odla och skörda eller förvandla den enkelt till perfekt frasigt, krispig falafel.

Tricket för att få till riktigt fin falafel är att inte koka de gula ärtorna, detsamma gäller när de görs på kikärtor. Blötlägg istället ärtorna i 24 timmar och mixa dem utan att koka. Smeten kommer att bli lätt att forma och dina falaflar håller ihop när de tillagas.

Falafel ska vara kryddigt och här kommer de att serveras med två tillbehör. Jag lägger gärna till ytterligare ett nämligen en len, välmixad hummus. Alltihop rullas in i ett stort pitabröd och så är det bara att hugga in.

Falafel på gula ärtor

16 – 20 stycken

  • 250 g torkade gula ärtor
  • 1 stor gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 liten knippa persilja
  • ½ färsk chilifrukt
  • 2 msk mald spiskummin
  • ½ msk mald koriander
  • ½ msk salt
  • 1 tsk bakpulver
  • lite vatten

Picklat

  • 200 g finstrimlad rödkål
  • 1 tunt skivad röd lök
  • 2 msk ättikssprit
  • 2 msk socker
  • 4 msk vatten

Gurksallad

  • ½ tunt skivad gurka
  • 1 liten knippa hackad persilja
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1 ½ dl tjock yoghurt

Tillbehör

  • 4 libanesiska pitabröd

Gör såhär

  1. Lägg ärtorna i blöt ett dygn. Häll av vattnet och skölj. Mixa ärtorna okokta i en beredare till en homogen, men inte helt slät massa. Häll över i en bunke.
  2. Lägg lök, vitlök, persilja, chili, spiskummin, koriander och salt i beredaren. Kör till en kryddpasta. Blanda med ärtor och bakpulver. Tillsätt eventuellt en aning vatten för formbar konsistens.
  3. Forma små lätt tillplattade puckar som steks i rikligt med rapsolja strax före servering.
  4. Blanda ingredienserna till det picklade och låt stå en timma. Blanda ingredienserna till gurksalladen.
  5. Gör fasta rullar av bröden med nystekt, krispig ärtfalafel och tillbehören. Kanske dessutom med ytterligare ett i form av krämig hummus.

 

Gula ärtor är riktig budgetmat. 1 kg kostar under 20 kr och det räcker till 80 stycken falaflar! Eller en fantastiskt jätteskörd av ärtskott. Den där lilla ärtan är verkligen värd mer uppmärksamhet än den fått. Och som sagt den uppfyller helt önskemålen om mer närodlat i säsong. Eller hur! Allt gott! Hälsar Kat

Boeuf Bourguignon med köttfärs
Guldmjölk med saffran - en humörshöjare