Guldsmoothie – kryddigt och knallgult

26 februari, 2018
Kategori:
skogtillbord-Guldsmoothie-feb18

Min guldsmoothie är bokstavligt talat illande knallgul. Det är gurkmejan som gör det. Kryddan som slagit genom stort och serveras under rubriker om hälsa. Nyhet hos oss, men en viktig kultur- och medicianalväxt på många ställen jorden runt. Välkommen in i köket!

Golden milk eller guldmjölk börjar bli en kändis i mat- och hälsosammanhang. Varm och kryddig dryck med löften om välgörande effekter. Det här är en matblogg och inget hälsoforum, men visst blir man nyfiken så låt oss kika lite närmare på den gyllne gurkmejan.

Det är det intensivt gula, eller orangea färgämnet, curcumin, som tillskrivs nyttigheterna. Trixet med gurkmejan är att den uppriktigt sagt har en speciell smak. Den är besk och behöver hamna i rätt kryddsällskap för att bli en smaklig ingrediens.

I asiatisk matlagning är den vanlig och där ofta tillsammans med andra varma kryddor som kanel, ingefära, kryddnejlika och kardemumma. Kryddor som får oss att tänka på pepparkakor, men som ingår i till exempel indisk mat utan söta inslag. Jag har exempelvis ett recept på en vegetarisk potatis- och blomkålsgryta som du kan titta på vid länken här.

Annars är det guldmjölk som står för många gurkmejarecept och jag har tagit en del av den för att göra en variant. En curcumingul smoothie med mango och banan.

skogtillbord-Guldsmoothie-feb18
Guldsmoothie är en variant av den älskade guldmjölken. Om guldmjök står för värme, bokstavligt talat så är den här smoothien mer en kryddig och frisk energipåfyllare.
skogtillbord-Guldsmoothie-feb18
Känner ni igen den? Färsk gurkmeja som den ser ut innan den torkas. Och ser ni de små gröna groddarna? Just precis, jag ska göra ett försök att odla min alldeles egen. Fortsättning följer…

Innan vi kastar oss över den så tänkte jag helt kort berätta lite, lite om vad curcuminet gör som är till vår fördel. Den inflammationshämmande effekten.

Det där med inflammation är lite krångligt. Är det bra eller dåligt?

Inflammation är en del av vårt immunförsvar. Det är kroppens sätt att samla styrkorna av bland annat vita blodkroppar för att ta hand om bakterier och annat som skadar oss. I grunden en fantastiskt bra grej alltså. Men ibland går det fel.

Av olika anledningar kan inflammationen övergå till att bli kronisk. Skälen är många och verkar kunna bero både på mentala och fysiska orsaker. Långvarig stress sägs vara en möjlig faktor och en ledskada kan exempelvis vara en helt annan. Så olika men med samma effekt på immunförsvaret som går på högvarv under lång tid.

I det här läget gör inflammationen ingen nytta utan orsakar istället problem som i en förlängning kan vara upphov till smärta eller till vissa allvarliga sjukdomar. Kronisk inflammation vill vi helt enkelt inte ha. Punkt.

Många hävdar att livsstil och kost kan ha betydelse för att minska den här typen inflammation. Och här nämns bland annat gurkmeja och det gyllengula curcuminet. Det verkar vara ett av de ämnen som har förmåga att dämpa inflammation.

Alla är inte övertygade, men intresset är mycket stort och flitig forskning pågår. Under tiden gör jag en kryddpasta som räcker till min mellis-smoothie i flera dagar. Och såhär går det till:

Guldsmoothie

2 glas

Kryddpasta

 • 2 msk mald gurkmeja
 • 2 tsk mald kanel
 • 2 tsk mald kardemumma
 • 2 tsk maldingefära
 • 1 – 1 ½ dl vatten

Guldsmoothie

 • 1 ½ msk kryddpasta
 • 1 färsk mango, el. 125 g fryst
 • 1 liten banan
 • ½ -1 msk honung
 • 4 dl havre- eller sojadryck

Gör såhär

 1. Lägg kryddorna till pastan i en liten kastrull. Häll på vatten och sjud 5 minuter. Rör om då och då. Kanske behöver du tillsätta lite extra vatten. Det ska bli som en smidig kryddpasta, inte för torr.
 2. Pastan räcker till ett par tre smoothieomgångar och håller i kyl upp till en vecka.
 3. Till själva smoothien lägger du alla ingredienserna i en blender eller i behållaren till en stavmixer. Kör helt slät. Smaka av och lägg eventuellt till lite extra dryck, honung eller annat.

Vill du istället göra guldmjölk så blandar du lite av pastan i vanlig varm mjölk eller i växtbaserad dryck. Söta med honung.

Det här är en snäll smoothievariant med gurkmeja som ingrediens. Vill du köra curcumin lite mer hardcore så tycker jag att du ska prova receptet vid inlägget om rödbetsjuice. En av mina favoriter. Allt gott! Hälsar Kat : )

Tomatodling - 23 sorter i startgroparna
Daniel Berlin - Stjärnprisad mästare