Hallo India – Vegetarisk currygryta

31 januari, 2018
vegocurry-jan 18

Idag testar vi en värmande vegetarisk mitt-i-vintern gryta. Välkommen in i köket!

Ute blåser nordanvind och jag längtar efter värme. Under de månader, ganska många faktiskt, som jag skördar själv är maten ofta lätt. Den präglas av vår, sommar och höst. Nu vill vi ha mustig värme och då får man höja blicken ut över världen för att hitta vegetarisk inspiration. Ett mycket givande projekt.

Vi lagar marockanskt, mexikanskt, thailändskt, chilenskt, etiopiskt, libanesiskt och den vegetariska matresan har inget slut, den slingrar sig jorden runt. Just nu har jag en indisk matcrush.

vegocurry-jan 18
Hurra för vegetariska dagen med en vegetarisk currygryta. Kryddigt utan att vara brännande hett. Värmande, smakrikt och färgstarkt.
vegocurry-jan 18
En ljummen morotssallad med sting av senapsfrö, vitlök chili och citron.

Det indiska vegoköket har allt en frusen februarisjäl kan önska. Doften av kryddorna sveper in oss i ett behagligt lugn. Vi kommer att bli mätta. Nöjda. Det är mustigt utan att vara tungt. Kryddigt men inte nödvändigtvis starkt.

Om det ens finns någon kvar av dem som förr avfärdade vegetariskt som kaninmat så är det här rätten som definitivt har potential att omvända den sista ståndaktige motståndaren.

Det indiska kökets råvaror är enkla samtidigt som variationerna är oändliga. Idag blir det en gryta på potatis, blomkål och cashewnötter. Dessutom en ljummen morotssallad. Snabb och urenkel att göra. Bara några handgrepp från rårivet, men så mycket mer.

Vegetarisk currygryta

Kryddpasta

  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 cm färsk ingefära
  • 1 tsk malen gurkmeja (Jag använde färsk som syns på bilden. Gott, men varning. Den färgar allt kraftigt orangegult. Vill du använda färsk gurkmeja så ska det vara lika mycket som ingefära.)
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk malen korianderfrö
  • 1 tsk chilipeppar, mald eller som pasta
  • ½ tsk malen muskot
  • 1 tsk salt

Grytingredienser

  • 1 gul lök
  • 1 burk finkrossade tomater
  • 1 burk kokosmjölk
  • 100 g cashewnötter
  • 700 g fast potatis, 5 stora
  • 1 blomkålshuvud

Ljummen morotssallad

  • 4 morötter (ca 1/2 kg)
  • 1 msk gult senapsfrö
  • 1 vitlöksklyfta
  • ¼ -½ tsk chilipeppar, mald eller pasta
  • 1 tsk socker
  • 2 msk pressad citron
  • salt

Gör såhär

  1. Riv vitlök och ingefära. Blanda med övriga kryddor till en pasta.
  2. Finhacka löken och fräs den försiktigt i en gryta. Rör i kryddpastan som får fräsa med en kort stund innan tomaterna och kokosmjölken ska i. Grovhacka nötterna och rör i dem.
  3. Koka upp en kastrull med lättsaltat vatten. Skala och tärna potatisen i bitar på ett par centimeter. Dela blomkålen i mindre buketter. Lägg först i potatisen följd av blomkålen efter några minuter. De ska bli mjuka, men inte mosiga. Häll av och blanda varsamt ner i grytan.
  4. Skala och riv morötterna grovt. Hetta upp olja i en stekpanna och häll i senapsfröet som börjar hoppa i pannan när det är dags att lägga i morötterna.
  5. Riv och blanda i vitlöken. Strö över socker och häll på pressad citron. Rör om och smaka av med salt. Morötterna ska mjukna något, men inte vara helt genomstekta.
  6. Servera grytan och morötterna med luftigt basmatiris. Dessutom gärna en klick yoghurt och en chutney.

Vill du kika på fler värmande vegetariska rätter så finns här ett recept på mexikansk bönchili, chili sin carne och ett på shakshuka som har sitt ursprung i mellanöstern. Allt gott! Hälsar Kat : )

Kycklinggryta med dill och citron
Grymma groddar till alla vintertrötta